Ελλάδα

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές

11.08.2021 | 13:23 Eνσωμάτωση

Οι πρώτες καταγραφές των ζημιών στις καμένες περιοχές, ξεκίνησαν. Δραματικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων που περιμένουν μέσα στα χαλάσματα τα κλιμάκια καταγραφής. Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης αλλά κι ένα μεσο-μακρο-πρόθεσμο σχέδιο για την προστασία των δασών.

Ανάμεσα στα χαλάσματα στη Βαρυμπόμπη το ηλικιωμένο ζευγάρι περιμένει να έρθει το κλιμάκιο για την καταγραφή των ζημιών

Στα μέτρα ενίσχυσης για τους πληγέντες από τις μεγάλες φωτιές που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα, προβλέπεται:

Στεγαστική συνδρομή προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα, των οποίων η κατοικία υπέστη ολική ή μερική ζημιά.

Για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται αποζημίωση έως και το 70% της αξίας των ζημιών

Προωθείται δε, η χορήγηση έως και 22.000 ευρώ, με στόχο την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις κτηριακές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, οι πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, ενώ για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και δανειακών για τους επόμενους έξι μήνες.

Για όσους έχουν πληγεί και δεν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, προβλέπεται επιχορήγηση του ενοικίου.

Oι αιτήσεις θα γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα (arogi.gov.gr), η οποία θα αφορά κτίσματα, αυτοκίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες.

Πόροι ύψους 16δισ € από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε αναδασώσεισ,αντιπλημμυρικά έργα,αγορά εναερίων μέσων αλλά και την δημιουργία 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων της πολιτικής προστασίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/08/2021