Ελλάδα

Ηλεία – Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς – Σκληρές μάχες πυροσβεστών & πολιτών

11.08.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας σε Αρκαδία και Ηλεία ήταν τεράστιο. Σε πολλές περιπτώσεις πολίτες αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από τις πύρινες γλώσσες προκειμένου να να σωθούν.

Το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας σε Αρκαδία και Ηλεία είναι τεράστιο αναγκάζοντας σε πολλές περιπτώσεις πολίτες να περνούν μέσα από τις φλόγες για να σωθούν.

Παλεύουν σε πολλές περιπτώσεις μόνοι τους με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Το μέτωπο της φωτιάς είναι τέτοιο που η αίσθηση των κατοίκων είναι ότι παλεύουν μόνοι τους

Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στο Πυρρή Γορτυνίας οι πολίτες έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φωτιές.

Τουλάχιστον 21 χωριά έχουν εκκενωθεί στη Γορτυνία. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Κίνδυνος νέος αναζωπυρώσεων

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες της πυρκαγιάς στη Γορτυνία. Άφησε πίσω τις στάχτες, αποκαΐδια, απανθρακωμένα ζώα και κατεστραμμένες καλλιέργειες.

Οι άνεμοι αρχίζουν να γίνονται έντονοι, με κίνδυνο να εκδηλωθούν νέες αναζωπυρώσεις.

21 χωριά που έχουν εκκενωθεί δεν έχουν νερό και ρεύμα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/08/2021