Ελλάδα

Σε ύφεση οι πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις – Δύσκολη η «επόμενη μέρα»

11.08.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα που επί 9 μέρες κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες δάσους καλλιεργειών και δεκάδες σπίτια και εγκαταστάσεις σε χωριά και οικισμούς στη βόρεια Εύβοια. Αν και τα μέτωπα είναι υπό έλεγχο κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Για όγδοο βράδυ πυροσβέστες εθελοντές και κάτοικοι μάχονταν με τις φλόγες στην Εύβοια.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Οι φλόγες που ξεκίνησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο μετά από αναζωπύρωση σταμάτησαν στη θάλασσα. Στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, μέσα σε χαράδρες που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Για πρώτη φορά σήμερα τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Στην Εύβοια δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο μετά από 9 ολόκληρες ημέρες μάχης.

Σημαντική σε αυτό ήταν και η συμβολή των ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων που παραμένουν σε επιφυλακή, έχοντας στήσει αντιπυρικές ζώνες στο δάσος.

Η καταστροφή, όμως, είναι ανυπολόγιστη. Σπίτια , επιχειρήσεις και οι κόποι μιας ζωής στάχτη και αποκαΐδια.

Η κυρία Αλεξία Καρατσογιάννη μόνιμη κάτοικος στο Πευκί της Εύβοιας για 30 χρόνια λυγίζει στην κάμερα του Mega.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική σχεδόν 900 πυροσβέστες βρέθηκαν στην Εύβοια μεταξύ των οποίων στελέχη πυροσβεστικών υπηρεσιών από Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία και Μολδαβία, ενώ ρίψεις νερού έκαναν πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων δυο από Σουηδία, και 12 ελικόπτερα από τα οποία δυο από Σερβία, δυο από Ελβετία και ένα ως συντονιστικό.

Φάνηκε ο ήλιος στην Αβγαριά

Στην Αβγαριά στην Εύβοια ξημέρωσε μια καλύτερη ημέρα, μετά από ένα 24ωρο αλλεπάλληλων μαχών με τις αναζωπυρώσεις. Ο ήλιος, μετά από μία και πλέον εβδομάδα, εμφανίστηκε και πάλι στην Εύβοια, με τα πυκνά σύννεφα καπνού που κάλυπταν το νησί να έχουν διαλυθεί.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αλλά και της νύχτας, κάτοικοι και πυροσβέστες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ό,τι έχει μείνει άκαυτο, καλλιέργειες, αλλά και σπίτια.

Εχθές, οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στο σημείο, υπήρξαν καθοριστικές στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Δύσκολη η «επόμενη μέρα»

Και σήμερα πυροσβέστες και εναέρια μέσα κάνουν περιπολίες στην περιοχή, ώστε αν εντοπίσουν αναζωπυρώσεις να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Στο σημείο βρίσκονται και πυροσβέστες από τη Σλοβακία.

Η «επόμενη μέρα» αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, αφού πέρα από τις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης που έγιναν στάχτη, περισσότερα από 1000 σπίτια στην Εύβοια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στο χωριό Καστρί πολλά σπίτια έχουν καεί, το ίδιο και στο Πευκί.

Ανησυχία υπάρχει και για το επαγγελματικό μέλλον των κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων ζούσαν από το δάσος, ως ρητινοπαραγωγοί ή καλλιεργητές.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/08/2021