Υγεία

Κορωνοϊός – Ανησυχία από την «έκρηξη» των κρουσμάτων – Μίνι lockdown στο Ηράκλειο Κρήτης έως τις 17 Αυγούστου  

11.08.2021 | 13:29 Eνσωμάτωση

Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού. Αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία. Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις των ειδικών για έξαρση της επιδημίας μετά την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές.

Τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε χθες η χώρα. 4181 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και 19 θανάτους από κορωνοϊό. Οι διασωληνώσεις επέστρεψαν σε επίπεδα Νοεμβρίου και πλέον ανέρχονται σε 219 ενώ έγιναν και 211 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

1238 κρούσματά εντοπίστηκαν στην Αττική, 554 στην Κρήτη και 337 στη Θεσσαλονίκη. Ο έλεγχος των λυμάτων έδειξε υψηλό ιικό φορτίου και Ρέθυμνο και Λασίθι. Από το πρωί το Ηράκλειο βρίσκεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ενώ στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς.

Οι ειδικοί εξετάζουν ήδη μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα είναι ο καθολικός εμβολιασμός καθώς η μετάλλαξη Δέλτα αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος.

Ηράκλειο – Σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω έκρηξης κρουσμάτων

Σε ισχύ τέθηκε από τις 6 το πρωί το μίνι lockdown στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες άλλα και της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, η οποία και μεταφέρεται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Τα μέτρα

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, 11 Αυγούστου, στις 06:00 το πρωί ισχύουν:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/08/2021