Πολιτική

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Μαρκόπουλος, Χρηστίδης, Ηλιόπουλος & Καραθανασόπουλος στο MEGA

08.08.2021 | 09:18 Eνσωμάτωση

Εδώ και πέντε ημέρες μαίνονται οι πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Αττική, Βόρεια Εύβοια, Ηλεία και άλλες πολλές περιοχές βιώνουν εφιαλτικές καταστάσεις και οι πολιτικοί τοποθετούνται επί του θέματος.

«Οφείλουμε να ακούμε τους πολίτες. Ο απόλυτος δείκτης σε τέτοιες κρίσεις δεν είναι άλλος από την ανθρώπινη ζωή. Στην πορεία δεν πρέπει να λησμονήσουμε τους κόπους μίας ζωής. Ο ένας δείκτης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ο άλλος η αποκατάσταση των όσων έχασαν. Πρέπει να εστιάσουμε στην εκκένωση των οικισμών. Θα θυμήσω παλιότερες εικόνες πολιτών που περίμεναν στη θάλασσα μία σανίδια σωτηρίας. Εκκενώθηκαν ολόκληρες πόλεις, όπως το Γύθειο. Δεν παραγνωρίζουμε το πρόβλημα, όμως το Κράτος λειτούργησε και να μην ισοπεδώσουμε την προσπάθεια των πυροσβεστών και των εθελοντών μας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

«Η Ελλάδα ξαφνικά είχε αραβικές θερμοκρασίες, αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Ενάμισι μήνα πριν ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι το κράτος είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ότι έρχεται. Αυτή την προετοιμασία δεν την είδαμε και τα ερωτήματα παραμένουν: πόσα πτητικά μέσα είχαμε στη Βόρεια Εύβοια; Γιατί οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχαν πτητικά μέσα στη Βόρεια Εύβοια. Παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι πολίτες και οι εθελοντές, η κυβέρνηση πρέπει να μας πει ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, διότι έως τώρα βλέπουμε μία κυβέρνηση που ζητά από τους πολίτες την ατομική τους ευθύνη.», είπε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να κηρύξει αναδασωτέες τις περιοχές που κάηκαν.

«Αυτή τη στιγμή η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στους πολίτες που έχουν χάσει τους κόπους μίας ζωής. Αυτή τη στιγμή η Βόρεια Εύβοια έχει σβηστεί από το χάρτη, εκκενώθηκε το Γύθειο, η Αττική δοκιμάζεται πέντε ημέρες. Όταν δεν μπορεί να συνενοηθεί ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής με τον Νίκο Χαρδαλιά, υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε τα εξής:

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να τη συζητήσουμε. Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση με τον κ. Χατζηδάκη, έχουν καταργήσει τους κυρωμένους δασικούς χάρτες».

Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι πολιτικοί της ΝΔ αλληλοσυγχαίρονταν ήδη από τις πρώτες ημέρες, κάτι που βρίσκει ειρωνικό.

«Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στην πυρκαγιά στην Εύβοια, που οι πολίτες έμειναν αβοήθητοι. Είναι ένα διαχρονικό έγκλημα στο οποίο έβαλαν χέρι όλες οι κυβερνήσεις, γιατί δεν έδωσαν βάρος στην πρόληψη και στον συντονισμό», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΚΕ.

Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις στους πληγέντες των πυρκαγιών.

«Είναι προκλητικό να ακούς από τον Πρωθυπουργό ότι τα σπίτια ξαναφτιάχνονται», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 08/08/2021