Ελλάδα

Κρίσιμες ώρες στην Εύβοια – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι στο in.gr

08.08.2021 | 12:27 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε ο Βασίλης Κανέλλης, διευθυντής σύνταξης του in.gr, μεταφέροντας την κατάσταση από τη βόρεια Εύβοια, και τα όσα καταγγέλλουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στο in.gr.  

«Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές στη Βόρεια Εύβοια. Μιλάμε συνέχεια με κατοίκους στο in.gr. Εγώ την ξέρω την περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύ πυκνό δάσος, ένα τεράστιο δάσος πάνω από το Πευκί, όπου όπως μας λένε είναι δύσκολο να σταματήσει η φωτιά. Οι κάτοικοι λένε ότι η φωτιά θα σταματήσει στη θάλασσα. Υπάρχει μια περιοχή γύρω στα 8 χλμ. πάνω από την Ιστιαία, που είναι κάποια πολύ όμορφα χωριά. Είναι μέσα στο δάσος. Αν πάρει φωτιά αυτό το κομμάτι, σίγουρα θα φτάσει στην Ιστιαία. Από την Ιστιαία δεν μπορεί να γίνει εκκένωση, είναι πολύ μεγάλη η πόλη. Στο Πευκί υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία, οι φωτογραφίες που μας έρχονται από εκεί δείχνουν μια αποπνικτική κατάσταση, ένα απόκοσμο τοπίο. Οι περισσότεροι τουρίστες έχουν μεταφερθεί προς την Ιστιαία και μετά προς την Αιδηψό. Είναι τεράστια καταστροφή οικονομική, πέρα από την οικολογική», ανέφερε ο Βασίλης Κανέλλης.

«Όλες αυτές τις ημέρες, οι κάτοικοι πιστεύουν ότι εγκαταλείφθηκε η περιοχή τους για να σωθούν άλλες. Ότι δεν πήγαν εναέρια μέσα από την αρχή, υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν λίγες. Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα, πέρα από τη μεγάλη καταστροφή που θα είναι καμένα περισσότερα από 300.000 στρέμματα, θα είναι και η αντιμετώπιση της κατάστασης. Το νησί έχει κοπεί στη μέση, έχουν καταστραφεί οι άνθρωποι. Θα πρέπει η κυβέρνηση να δει πώς θα δικαιολογήσει αυτό που έγινε στην Εύβοια, μιλάμε για Βατερλό, αλλά και πώς θα ανορθώσει την Εύβοια, πώς θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για να σταθούν στα πόδια τους οι κάτοικοι», συνέχισε ο ίδιος.

«Τα μέτωπα ήταν πολλά, ενδεχομένως να έχουν γίνει εμπρησμοί, αλλά στην Εύβοια, αν δείτε τους χάρτες της NASA, πριν 4 ημέρες υπήρχαν μικρές εστίες φωτιάς, και τώρα φτάσαμε να καίγεται όλο αυτό το παρθένο δάσος. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, να μάθουν οι κάτοικοι γιατί κάηκαν οι περιουσίες τους και γιατί χάθηκε όλο αυτό το υπέροχο οικοσύστημα», κατέληξε ο Βασίλης Κανέλλης.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 08/08/2021