Πολιτική αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές – Τι είπαν Καραγκούνης, Κακλαμάνης & Αθανασιάδης

Στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης μπαίνουν οι πυρκαγιές, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

«Αυτό που προέχει είναι οι αποζημιώσεις»

«Αυτό που προέχει, και σήμερα είναι και το αντικείμενο της επικαιρότητας, έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις. Διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πάρα πολλοί οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές, κυρίως επιχειρήσεις, στα σπίτια πρώτα απ’ όλα και σε επιχειρήσεις, και πολλοί αγρότες έχουν ανάλογες ζημιές», αναφέρει αρχικά ο Κώστας Καραγκούνης, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Προβαίνουμε άμεσα σε καταγραφή των ζημιών. Το λέω γιατί είναι μία προτεραιότητα. Σε αυτές τις περιοχές που είναι σε έκτακτη ανάγκη, θα κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη, έχουν κηρυχθεί ή θα οριοθετηθούν ως πληγείσες».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση του ελληνικού κράτους, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν ίσως να το λοιδορήσουν, το 112, να σωθούν οι ζωές γιατί είχαμε τραγικές απώλειες αυτών των ηρώων σε αυτές τις δραματικές φωτιές. Για μας η ανθρώπινη προστασία είναι το νούμερο ένα. Βεβαίως, όχι ότι δεν προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο, το οποίο πράγματι καταστρέφει περιουσίες, καταστρέφει σπίτια, καταστρέφει επιχειρήσεις».

«Χρέος της Πολιτείας είναι να ενισχύει σε έμψυχο δυναμικό και σε τεχνικά μέσα. Αυτό το κάναμε», καταλήγει.

«Βασικό πρόβλημα ο συντονισμός»

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κακλαμάνης, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, τονίζει για το θέμα:

«Είναι πάντα λίγο άχαρη η θέση της αντιπολίτευσης να κάνει κριτική πάνω στα αποκαΐδια, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το οποίο αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάθε χρόνο. Οι συνθήκες δυστυχώς έχουν πάψει να είναι έκτακτες εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι τακτικές. Είναι κάθε χρόνο, με μαθηματική ακρίβεια ξέρουμε ότι θα έρθουν αυτές οι έκτακτες του παρελθόντος, τακτικές πλέον, συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και είναι εδώ, εδώ και αρκετά χρόνια».

Όπως σημειώνει:

«Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ό,τι προετοιμασία έγινε, δεν ήταν αρκετή διότι αν ήταν αρκετή δεν θα είχαμε αυτό το οποίο είχαμε. Ή δεν έλαβε υπόψιν της όλα αυτά τα οποία έπρεπε να λάβει για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».

«Ένα βασικό πρόβλημα είναι ο συντονισμός. Πράγματι έχουμε πολλά εναέρια μέσα, αλλά από ένα σημείο και μετά τα εναέρια μέσα πρέπει να έχουν και κάποιον συντονισμό έτσι ώστε να ξέρουν πού πηγαίνουν, πότε πηγαίνουν και για να μην έχουμε και τα τραγικά φαινόμενα σαν το δυστύχημα το οποίο δυστυχώς είχαμε φέτος», συμπληρώνει.

«Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο»

Για το θέμα, ο Xάρης Αθανασιάδης, στέλεχος της ΕΛ.Α.Σ., αναφέρει:

«Το σημαντικό, αυτό που χρειάζεται να έχουν οι πυροσβέστες, είναι ο εξοπλισμός, ο σύγχρονος εξοπλισμός. Είναι η διαρκής εκπαίδευση, είναι η επαρκής στελέχωση, όλα αυτά τα αυτονόητα. Αυτά τα αυτονόητα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, για την καταστολή, διότι βεβαίως εξίσου σημαντική, ίσως και πιο σημαντική, είναι η πρόληψη. Στην πρόληψη, στην εποχή της κλιματικής κρίσης, χρειαζόμαστε γερά επιστημονικά δεδομένα. Χρειαζόμαστε συστήματα προειδοποίησης, χρειαζόμαστε προγνωστικά μοντέλα, χρειαζόμαστε σχέδια αντιμετώπισης. Για όλα αυτά, ως ΕΛ.Α.Σ, ετοιμάζουμε ένα πλήρες, ολιστικό σχέδιο, το οποίο θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες».

«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο και μέρος αυτού θα πρέπει να είναι και η αξιοποίηση των κονδυλίων από την Ευρώπη», καταλήγει.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Ιστορίες του Εγκέλαδου – Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Πολιτική

Απόρρητο