Υγεία

Πόσο επικίνδυνο είναι το τοξικό νέφος από τις πυρκαγιές

07.08.2021 | 21:23 Eνσωμάτωση

Τα σωματίδια άνθρακα, οι καπνοί και η στάχτη μένουν για μέρες στην ατμόσφαιρα προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκων των περιοχών που μαίνονται οι φωτιές.

Μιλώντας στο MEGA, ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολογίας, σημείωσε πως βιώνουμε, οδυνηρά, την κλιματική αλλαγή.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση που έπεται της καύσης των δασών, αποτελεί ένα γνωστό πρόβλημα και ξέρουμε ότι κύριο συστατικό του είναι τα μικρά σωματίδια τα οποία έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα στο αναπνευστικό και προκαλούν μια γενικότερη φλεγμονώδη αντίδραση».

Ο καθηγητής σημειώνει ότι θα πρέπει να κρατάμε τα παράθυρα κλειστά, ειδικά όσοι διαμένουν κοντά στα πύρινα μέτωπα, και να χρησιμοποιούμε μάσκες.

«Δεν πρέπει να ανοίγουμε παράθυρα, να φοράμε μάσκες ακόμα και μέσα στο σπίτι. Με τη μάσκα κάτι γίνεται, και η εισπνοή από τη μύτη επίσης μπορεί να παίξει κάποιον ρόλο».

Ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα από τη ρύπανση και την τοξικότητα του αέρα, έχουν άνθρωποι με χρόνια προβλήματα, ηλικιωμένοι, παιδιά και έγκυες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/08/2021