Ελλάδα

Πιο εύφλεκτα τα ελληνικά δάση από τον ακραίο καύσωνα – Πού οφείλονται οι πυρκαγιές

07.08.2021 | 21:07 Eνσωμάτωση

Η τεράστια φυσική καταστροφή θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στη ζωή μας. Οι καμένες εκτάσεις θα φέρουν περισσότερες πλημμύρες, ενώ θα επηρεαστούν και οι θερμοκρασίες.

Με βόμβες έτοιμες να εκραγούν παρομοιάζουν οι επιστήμονες τα ελληνικά δάση καθώς ο ακραίος καύσωνας έχει αυξήσει την ευφλεκτικότητα της καύσιμης ύλης.

Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει καθώς ένα νέο κύμα καύσωνα απειλεί τη χώρα από τη Δευτέρα, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι προβλέψεις των ειδικών σοκάρουν, καθώς μετά τις φωτιές και την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης, οι πλημμύρες θα πάρουν την σκυτάλη των φυσικών καταστροφών.

Στις πυρόπληκτες περιοχές δε θα υπάρχουν δάση για να απορροφήσουν τα ύδατα και τόνοι νερού με φερτά υλικά θα κατεβαίνουν απειλητικά από τα βουνά.

Επικίνδυνη η ρύπανση

Τα σωματίδια άνθρακα, οι καπνοί και η στάχτη μένουν για μέρες στην ατμόσφαιρα προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκων των περιοχών που μαίνονται οι φωτιές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της αναδάσωσης στη χώρα και να μην γίνονται με δέντρα που παραδίδονται με μεγάλη ευκολία στις φλόγες.

Όσο για το πού οφείλονται αυτές οι μεγάλες πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα;

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, δημοσιογράφο των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα υπήρξαν τεράστια μέτωπα με διαφορετικές κατευθύνσεις χωρίς να υπάρχουν άνεμοι, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα και την έντονη ξηρασία, οδήγησαν στο καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/08/2021