Ελλάδα

Φολέγανδρος: «Καταπέλτης» το σκεπτικό για την προφυλάκιση του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου

24.07.2021 | 20:13 Eνσωμάτωση

Στις φυλακές του Κορυδαλλού κρατείται από εχθές ο 30χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς, αφού ανακριτής και εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του για το φριχτό έγκλημα.

Απόφαση «καταπέλτης»

«Καταπέλτης» είναι το σκεπτικό ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση του 30χρονου δράστη της ανθρωποκτονίας της Γαρυφαλιάς, την οποία, όπως σημειώνεται, ο κατηγορούμενος σκότωσε για «ασήμαντη αφορμή».

Οι δικαστικοί λειτουργοί δε φαίνεται να πείστηκαν από τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου περί ψυχιατρικών προβλημάτων, καθώς, όπως αναφέρουν, μετά τη δολοφονία «προέβη σε λελογισμένες ενέργειες» προκειμένου να εξαφανίσει τα εις βάρος του στοιχεία.

«(…) Κρίνουμε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένα ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του και δη σε άτομο του στενού του περιβάλλοντος, τα οποία αυτός θεωρεί ότι τον προσβάλλουν, τον αμφισβητούν ή τον μειώνουν, καθιστώντας στον επικίνδυνο για διάπραξη νέων αδικημάτων. Άλλωστε, όπως ο ίδιος αναφέρει στην απολογία του ενώπιον των αρμοδίων προανακριτικών υπαλλήλων ‘με είχε νευριάσει και την σκότωσα, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει, γι’ αυτό και έχασα τον έλεγχο’».

Την ίδια ώρα, ο 30χρονος αρνήθηκε ότι χειροδίκησε σε βάρος της 26χρονης ενώπιον του ανακριτή, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξε μεταξύ τους καυγάς ο οποίος ξεκίνησε γιατί πήραν λάθος δρόμο.

«Την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια. Δεν είδα πως κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δε θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο. Δε θυμάμαι σε ποιο σημείο του προσώπου. Δε θυμάμαι τι φορούσε. Όταν την είδα, αποσυντονίστηκα», φέρεται να λέει, μεταξύ άλλων, στην απολογία του.

Είναι διπολικός υποστηρίζει ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος του 30χρονου, Γιάννης Βλάχος, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση που να δείχνει ότι η Γαρυφαλλιά ξυλοκοπήθηκε πριν τη ρίξει στη θάλασσα.

Ωστόσο, ο Ηλίας Μπογιόκος, ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροτομή, επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το θύμα ήταν χτυπημένο και σύρθηκε στα βράχια.

Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι η 26χρονη έφερε εκδορές διαφορετικών κατευθύνσεων σε όλο της το σώμα και κακώσεις, ενώ επίσης είχε ένα τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού που θα μπορούσε να ήταν και θανατηφόρο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η Γαρυφαλλιά ήταν ζωντανή όταν ο δράστης την έριξε στη θάλασσα, ωστόσο τα τραύματα στο κεφάλι της ήταν τόσο σοβαρά που δεν της επέτρεπαν να κολυμπήσει ή να επιπλεύσει στο νερό.

«Οι κακώσεις που έφερε, κυρίως αυτές της κεφαλής, ήταν ικανές να της προκαλέσουν αναισθησία και έντονο άλγος, τοιουτοτρόπως, πέφτοντας στη θάλασσα πιθανότατα χωρίς τις αισθήσεις της, αλλά και αδύναμη από τις προηγηθείσες κακώσεις, πνίγηκε».

Η υπεράσπιση του 30χρονου επιμένει στη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, καθώς υποστηρίζει πως ο δράστης έχει ιστορικό ψυχιατρικής νόσου.

«Η οικογένειά του μου έφερε ένα χαρτί από δημόσιο ψυχιατρείο που έλεγε ότι είναι διπολικός από το 2015», σημειώνει ο συνήγορός του.

«Αν αποδειχθεί ότι ο εντολέας μου κατά την τέλεση της πράξης είχε πλήρη έλεγχο της συνείδησής του, εγώ δεν έχω κανέναν υπερασπιστικό λόγο στο πλάι του», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος.

Συμπλήρωσε πως «πρέπει να δούμε αν ο συγκεκριμένος, όταν προέβη σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη είχε έλεγχο της συνείδησής του».

«Αν είχε, να φάει την ποινή που προβλέπει ο νόμος και εγώ θα είμαι από αυτούς που θα φωνάζουν να πάει όσο πιο βαθιά γίνεται, αν δεν είχε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως όπως προβλέπει ο νόμος», πρόσθεσε ο συνήγορος του 30χρονου.

«Με ενέπαιζε»

Ο 30χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος ανέφερε στην απολογία του ότι το θύμα δεν τον σεβόταν και τον ενέπαιζε, με αποτέλεσμα ο ανακριτής να του ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Με ενέπαιζε παριστάνοντας πως πήγαινε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό έντονα στο νησί. Με οδηγούσε κι εμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε σε χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά. Το έκανε εδώ και 5 – 6 μήνες».

«Συγγνώμη για όλα»

Τρεις λέξεις κατάφερε να πει ο 30χρονος προφυλακισμένος πλέον, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Συγγνώμη για όλα».

Ο δράστης κρατείται από χθες στις φυλακές Κορυδαλλού σε καραντίνα εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/07/2021