Υγεία

Μετάλλαξη Δέλτα 6 στα 10 κρούσματα – Αυξήθηκε κατά 387% το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

18.07.2021 | 13:19 Eνσωμάτωση

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το 4ο κύμα της πανδημίας θα χτυπήσει κυρίως ανεμβολίαστους. Το στέλεχος Δέλτα είναι 4 φορές πιο μεταδοτικό και αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στο 60% των κρουσμάτων. Οι εμβολιασμοί είναι το μόνο ανάχωμα, καθώς έντονη είναι η ανησυχία που προκαλούν οι μετρήσεις στα λύματα.

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία με τα καινούργια δεδομένα, εντοπίζεται στο 60% των νέων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα. 2562 κρούσματα καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας και 122 εισαγωγές στα νοσοκομεία, κυρίως νέων ανθρώπων.

Στο έλεος της Δέλτα οι ανεμβολίαστοι

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τέταρτο κύμα πανδημίας θα χτυπήσει κυρίως τους ανεμβολίαστους, καθώς το νέο στέλεχος Δέλτα έχει τετραπλάσια μεταδοτικότητα από το αρχικό.

Γνωρίζαμε από τον Απρίλιο ότι έρχονταν τέταρτο κύμα πανδημίας δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ανησυχητικές είναι οι μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης καθώς οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αύξηση που φτάνει το 387% .

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο προέβλεψε ότι ο ιός θα μας ταλαιπωρεί ως τις αρχές του 2022, εκφράζοντας ωστόσο ένα μεγάλο του φόβο.

Η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, αν και ακόμα είναι μακριά από αυτό που ονομάζουμε τείχος ανοσίας, έχει προφυλάξει σε μεγάλο βαθμό τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από αυτήν τη νέα έξαρση, και σύμφωνα με τους ειδικούς προς το παρόν αυτό το κύμα έχει πιο ελαφρύ προφίλ νοσηρότητας σε σχέση με τα προηγούμενα.

Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκε κατά 387% το ιικό φορτίο στα λύματα μέσα σε μία εβδομάδα

Αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Εδώ και δύο εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι καταγράφηκε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 14/7 και της Πέμπτης 15/7 είναι:

-Αυξημένη (84%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 12/7 και της Τρίτης 13/7.

-Ιδιαίτερα αυξημένη (387%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 7/7 και Πέμπτης 8/7.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/07/2021