Κόσμος

Η Ευρώπη ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε εμβολιασμούς – Ανοιχτή εστίαση για όλους στο Βέλγιο

18.07.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Παρά την αρχική ολιγωρία, τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση.

Πλέον η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τους περισσότερους εμβολιασμούς παγκοσμίως, καθώς 55.5% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο, Τιερί Μπρετόν, οι Ευρωπαίοι πρέπει να νιώθουν διπλά υπερήφανοι, διότι ξεπεράσαμε τους πάντες στους εμβολιασμούς ενώ παράλληλα βοηθάμε και τον υπόλοιπο κόσμο καθώς το ήμισυ της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ εξάγεται σε τρίτες φτωχές χώρες.

Πρόκειται για δήλωση καρφί κατά της αμερικανικής ηγεσίας, καθώς η Ουάσιγκτον από την αρχή της πανδημίας είχε πει ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι Αμερικανοί και μετά θα στείλουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

Βέλγιο: Ανοιχτή εστίαση σε όλους χωρίς πιστοποιητικό

Ένα παράδειγμα επιτυχημένων εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι το Βέλγιο, το οποίο παρόλο που στην αρχή της πανδημίας έχασε εντελώς τον έλεγχο, με τους εμβολιασμούς φαίνεται ότι τα πήγε καλά.

Πιο συγκεκριμένοι, οι Βέλγοι έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη. Συγκριτικά με την Ελλάδα που έχουμε πάνω κάτω τον ίδιο πληθυσμό, 82% των Βέλγων έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων είναι 59%.

Χάρη στους εμβολιασμούς, το Βέλγιο έχει μόλις 1.270 νέα κρούσματα κάθε μέρα και 1.7 θανάτους κατά μέσο όρο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επικοινωνιακή στρατηγική της βελγικής κυβέρνησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Πρώτον, ούτε μια στιγμή η κυβέρνηση δεν υπαινίχθηκε ότι θα καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί αφήνοντας τους πολίτες από μόνοι τους να αποφασίσουν εάν θα εμβολιαστούν ή όχι. Αρνείται να τους κάνει υποχρεωτικούς ακόμη και για τους υγειονομικούς.

Δεύτερον, ήταν παθητικά επιθετική απέναντι στους αντιεμβολιαστές: τους είπε ότι η πρόσκληση για εμβολιασμό θα γίνει μόνο μια φορά. Όποιος το αρνηθεί δε θα λάβει δεύτερη πρόσκληση. Εάν αλλάξει γνώμη τότε θα πρέπει ο ίδιος να επικοινωνήσει και να ζητήσει να εμβολιαστεί, χωρίς όμως να πάρει τη θέση κανενός, καθώς θα εμβολιαστεί στο τέλος.

Τέλος, η εστίαση λειτουργεί κανονικά για όλους, δε χρειάζεσαι πιστοποιητικό ή αρνητικό τεστ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/07/2021