Ελλάδα

Κορωνοϊός: Την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών

08.07.2021 | 20:20 Eνσωμάτωση

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το ποιες θα είναι ομάδες τως επαγγελματιών που θα εμβολιάζονται υποχρεωτικά.

«Θα κάνετε λίγο υπομονή γιατί όπως σας είπα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός του Ιουλίου από τα Γηροκομεία, θα συνεχιστούν τον Αύγουστο με όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία και θα ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, οι ένστολοι και οι αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων.

«Κατά την άποψή μου είναι πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το 65% των πολιτών συμφωνεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους εργαζόμενους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Συγκεκριμένα σε μέτρηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ «σίγουρα ναι» απάντησε το 49%, «μάλλον ναι» το 16%, «σίγουρα όχι» το 19% και «μάλλον όχι» το 9%.

Πάντως, 4 στους 10 από αυτούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα κάνουν ποτέ το εμβόλιο.

«Θα πεθάνουν χιλιάδες ανεμβολίαστοι»

Οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών οι οποίοι αυτήν την στιγμή είναι περίπου 500.000.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να έχουμε νέο καθολικό lockdown, ενώ τα μέτρα θα αφορούν περισσότερο αν όχι αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

«Οριζόντια μέτρα που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν δεν είναι στο τραπέζι για τον εξής λόγο, η πλειονότητα έχει κάνει το καθήκον της , έχει κάνει το εμβόλιο» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Το μέτρο της μάσκας θα μείνει ως έχει δηλαδή με τη χρήση της να είναι υποχρεωτική μέσα έξω και να υπάρχει η δυνατότητα μη χρήσης όταν δεν υπάρχει σε εξωτερικό χώρο συνωστισμός.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πως θα λειτουργήσουν αμιγείς και μικτοί εσωτερικοί χώροι διασκέδασης. Είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να επιτραπεί η λειτουργία τους μόνο για εμβολιασμένους.

«Εγώ αν μου πουν ότι πρέπει να δουλέψουν μόνο κλειστά θα τους πως ότι δεν θέλω να βάλουν κι άλλους;», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ από την κυβέρνηση τονίζουν ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/07/2021