Ελλάδα

Καπραβέλος: «Είμαστε μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας» – «Απαράδεκτη η χαλάρωση των μέτρων»

07.07.2021 | 20:52 Eνσωμάτωση

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η αυξητική τάση της πανδημίας στη χώρα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω εξέλιξη του κορωνοϊού.

«Απαράδεκτη η χαλάρωση των μέτρων»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει τους επιστήμονες.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα την απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη χαλάρωση των μέτρων. Είμαστε μπροστά σε ένα 4ο κύμα δυστυχώς μέσα στο καλοκαίρι, που αν δεν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα θα είναι και αυτό σφοδρότατο».

Αν και η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς ασθενούν κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία, όσο οι αριθμοί μεγαλώνουν τόσο θα αυξάνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Ευτυχώς σε αυτήν τη φάση τα κρούσματα αφορούν νέους ανθρώπους που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά αν αυτοί διασπαρούν σε σχέση και με το ιικό φορτίο που βλέπουμε ότι επικρατεί η ινδική μετάλλαξη, τότε η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι εξίσου σημαντική και εκθετική».

Τέτοιες εικόνες είναι πιθανό να συναντήσουμε και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς η άρση των μέτρων ατομικής προστασίας και η χαλάρωση των υγειονομικών κανόνων έχουν οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων.

«Είναι ανεπίτρεπτη η υπερβολική χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, την στιγμή που δεν έχουμε χτίσει ένα υψηλό τείχος ανοσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, παρά τις προειδοποιήσεις, βιαστήκαμε να άρουμε τα μέτρα.

«Βιαστήκαμε πάρα πολύ για μια ακόμα φορά, όπως βιαστήκαμε να ανοίξουμε στο 3ο κύμα, γι’ αυτό και διήρκησε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρώντας ότι έτσι βοηθάμε τον τουρισμό και την οικονομία. Αυτό γίνεται μπούμερανκ. Δεν μπορεί κανείς σε μια κρίση πανδημίας αν δεν χτίσει τείχος ανοσίας να κάνει τέτοια παρακινδυνευμένα βήματα χαλάρωσης των μέτρων».

«Ναι» στη μάσκα παντού

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» σημειώνει ότι θα πρέπει να επανέλθει η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, ενώ και η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ για να είναι ελεγχόμενο το 4ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/07/2021