Ελλάδα

Ανατροπή στην εστίαση και επαναφορά της μάσκας φέρνει η μετάλλαξη «Δέλτα»

07.07.2021 | 20:02 Eνσωμάτωση

Ψυχρολουσία και ανατροπές στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το άνοιγμα της οικονομίας φέρνει η εκτίναξη των κρουσμάτων και η εξάπλωση της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ».

Μέτρα επανεξετάζονται και άλλα ενδέχεται να μείνουν μέσα στα κυβερνητικά συρτάρια.

«Διόρθωση» με τις μάσκες

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού φέρνει ξανά στο προσκήνιο την χρήση της μάσκας, η οποία μπήκε στο συρτάρι εύκολα και όπως αποδεικνύεται πρόωρα.

Αν και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για καθολική χρήση της μάσκας, αναζητούνται τρόποι ώστε να υπάρξει «διόρθωση» στο μήνυμα που έφτασε στους πολίτες: η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς με συνωστισμό.

Δεύτερες σκέψεις για τους μεικτούς χώρους

Η νέα πραγματικότητα φαίνεται να απομακρύνει και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης στις 15 Ιουλίου με το μοντέλο των αμιγών και μεικτών χώρων – το διαχωρισμό δηλαδή των θαμώνων σε πλήρως εμβολιασμένους και μη- ειδικά μετά τα τελευταία επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία.

Στη δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης προστίθεται και το ζήτημα της μουσικής μετά και από την απόφαση να απαγορεύονται από αύριο οι όρθιοι σε μπαρ – απόφαση που επέβαλαν οι εικόνες από μεγάλα κλαμπ της παραλιακής όπου καταγράφθηκε εκτεταμένη συρροή κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση πάντως σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν για τις χερσαίες μετακινήσεις αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα πλοία – προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού και στην ηπειρωτική χώρα.

«Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις χερσαίες μεταφορές, ειδικά στις οδικές μεταφορές με ΙΧ γιατί αυτό θα σήμαινε τεράστια ταλαιπωρία σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΚΚΕ και του μαζικού εμβολιασμού των στελεχών του καλεί τους πολίτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η νέα εξάπλωση της πανδημίας, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση για τα εμβόλια και να ορθωθεί τείχος στον ανορθολογισμό» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί όσοι καταστηματάρχες επιλέξουν να λειτουργήσουν ως μεικτή επιχείρηση θα έχουν στην διάθεση τους μόνο τα μισά τραπέζια, ενώ τα κέντρα διασκέδασης θα πρέπει να λειτουργήσουν με ακόμα λιγότερους πελάτες καθώς η χωρητικότητα είναι της τάξεως του 25%.

Κερδισμένες οι covid free επιχειρήσεις καθώς η χωρητικότητα θα είναι στο 85% ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί επιπλέον.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/07/2021