Ελλάδα

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες στην Κεφαλονιά

04.07.2021 | 19:59

Δραματικές εικόνες έρχονται από την Κεφαλονιά με τις φλόγες να φτάνουν στις αυλές των σπιτιών.

Το πύρινο μέτωπο έχει περικυκλώσει τέσσερις οικισμούς στην περιοχή Λαύρα στη νότια Κεφαλονιά.

Οι κάτοικοί της χωρίων Πάστρα, Κρεμμύδι, Μακρόπουλο και Κολαιτη βλέπουν τον πύρινο εφιάλτη να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του και να περικυκλώνει τα σπίτια τους. Άμεσα δίνεται η εντολή για να απομακρυνθούν οι πολίτες.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

 

Τα εναέρια μέσα έχουν αποχωρήσει και όλο το βάρος έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν να σχηματίσουν ζώνες άμυνας γύρω από τα χωριά. Οι άνεμοι είναι ισχυροί ενώ το ανάγλυφο του εδάφους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους πυροσβέστες.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη βραδιά, χρειάστηκε να εκκενώσουμε τον οικισμό Πάστρα, Κρεμμύδι, Μακρόπουλο και Κολαΐτης» σημείωσε ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Η φωτιά ήταν στα όρια του οικισμού, στις αυλές των σπιτιών. Ευτυχώς με τη βοήθεια των πυροσβεστικών οχημάτων, των δυνάμεων της πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, τις εθελοντικές ομάδες όλοι καταφέραμε να μην καεί κάποιο σπίτι και να μην κινδυνέψει κάποιος κάτοικος.

«Είχαμε απομακρύνει τους κάτοικους από τα σπίτια, είχαμε λεωφορεία να τους οδηγήσουμε μακριά από τους οικισμούς» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αργοστολίου.

Καταγγέλουν εμπρησμό

 

Από τις πρώτες εκτιμήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης η φωτιά έκανε στάχτη περίπου 12.000 στρέμματα δάσους αλλά και αγροτικών εκτάσεων.
Μέσω του MEGA ο δήμαρχος Αργοστολιού κάνει λόγο για εμπρησμό.

«Επειδή γίνεται κάθε χρόνο τις ίδιες μέρες στις ίδιες περιοχές. 1000% εμπρησμός. Θεωρώ ότι είναι εμπρησμός και είναι εύκολο να καταλάβουμε από ποιους γίνεται και για ποιο λόγο γίνεται» τόνισε ο κ. Μιχαλάτος.

Κινδύνευσαν πυροσβέστες

 

Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τους πυκνούς καπνούς έκαναν εξωτερικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών που προσπαθούσαν να σώσουν πολίτες και περιουσίες.

«Σε κάποια στιγμή ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός που δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα ουσιαστικά κατά την ώρα της κατάσβεσης ένα όχημα του πυροσβεστικού σώματος κόλλησε το οποίο βοηθήσαμε να απεγκλωβιστεί παρόλες τις δύσκολες συνθήκες» συμπλήρωσε ο εθελοντής πυροσβέστης Διονύσης Παπαδάτος.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανου Κολοκούρη στην Κεφαλονιά βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έτσι ώστε να ερευνηθούν πλήρως τα αίτια της φωτιάς.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 04/07/2021

Ελλάδα