Αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA και τον Μαρίνο Γκασιάμη παραχώρησε ο Μεχμέτ Τσελίκ, επικεφαλής των δημοσιογράφων της Daily Sabah, δίνοντας τη δική του οπτική για τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Μεχμέτ Τσελίκ είναι ο διευθυντής ειδήσεων ίσως της μεγαλύτερης αγγλόφωνης εφημερίδας και της ιστοσελίδας της στην Τουρκία που αναμφίβολα είναι πολύ κοντά στις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
«Αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή. Μπορούμε να πούμε πως οι σχέσεις είναι σε ένα ευαίσθητο αλλά και ταυτόχρονα θετικό σημείο. Υπάρχει τουλάχιστον μια θετική ατζέντα και υπάρχει το γεγονός πως προσπαθούν ή επιχειρούν να οικοδομήσουν ένα είδος διαλόγου να χτίσουν μια κοινή προσέγγιση ώστε να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα» σημείωσε ο Μεχμέτ Τσελίκ.
Στη συνέχεια ζητήσαμε να μας δώσει την δική του θεώρηση για το ποια είναι τα λάθη της ελληνικής και της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
«Η Ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί αυτή την μαξιμαλιστική πολιτική στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και αυτό είναι κάτι που η Τουρκία δεν θέλει να αποδεχτεί. Αυτό το οποίο ενοχλεί περισσότερο (την Τουρκία) είναι το γεγονός πως η Ελλάδα επιλέγει να χρησιμοποιήσει την ΕΕ ως διαπραγματευτικό χαρτί και την ίδια στιγμή επιτρέπει την ανάμειξη τρίτων στην σχέση» πρόσθεσε ο διευθυντής ειδήσεων της Daily Sabah
Ο Μεχμέτ Τσελίκ ως λάθος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αναγνωρίζει πως η Άγκυρα επέτρεψε την ύπαρξη αντίληψης, πως πίσω από τις μεταναστευτικές ροές που αντιμετώπισε η Ελλάδα ήταν η Τουρκία.
«Εάν η Τουρκία μπορέσει πραγματικά να εξαλείψει αυτή την αντίληψη, ταυτόχρονα, αν και κάνει ότι καλύτερο μπορεί να σταματήσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Αλλά υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι η Τουρκία δεν κάνει ή ότι επιτρέπει κάποια από αυτά να γίνονται, νομίζω ότι η Τουρκία πρέπει να εργαστεί πάνω σε αυτό ώστε να εξαλείψει αυτή την αντίληψη ότι η Τουρκία πράττει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι ένα λάθος στη σχέση της με την Ελλάδα, γιατί αν υπάρχει αυτή η αντίληψη η Τουρκία πρέπει να κάνει ότι καλύτερο για να εξαλείψει αυτή την αντίληψη» σημείωσε.
«Εάν αυτή η συνθήκη ερμηνευτεί όπως η Ελλάδα την ερμηνεύει τότε δεν θα υπάρχει χώρος για την Τουρκία στη Μεσόγειο» ήταν η απάντηση του Τσελίκ στο ερώτημα αν θα ήταν προς όφελος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές αν η Τουρκία ήταν μέλος της συνθήκης UNCLOS, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το σίγουρο είναι πως οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά η προαναγγελθείσα από τον τούρκο πρόεδρο συνέχιση των τουρκικών έρευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και η μετάβασή του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου δεν προμηνύουν ήρεμο καλοκαίρι.