Υγεία

Αύξηση κρουσμάτων κατά 10% στην Ευρώπη λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» – Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

02.07.2021 | 13:27 Eνσωμάτωση

Ανησυχητικές είναι οι διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί συνολικά στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα ενώ ήδη η Πορτογαλία και η Αυστραλία επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε επεσήμανε σήμερα ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 10% στην περιοχή λόγω των ταξιδιών και της χαλάρωσης των μέτρων, έπειτα από 10 εβδομάδες που σημείωνε μείωση.

Μια περίοδος 10 εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας μειώνονταν τα κρούσματα της covid-19 στην Ευρώπη έφτασε στο τέλος της και ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, αν οι πολίτες και οι πολιτικοί δεν παραμείνουν πειθαρχημένοι, προειδοποίησε σήμερα ο Χανς Κλούγκε.

Καλύπτουν τα εμβόλια τη μετάλλαξη Δέλτα;

Νέα μελέτη δείχνει την αποτελεσματικότητα των 4 εμβολίων στη νέα μετάλλαξη τύπου ΔΕΛΤΑ.

Το πιο υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας δίνει το εμβόλιο της Pfizer, η οποία αγγίζει το 92%. Ακολουθεί το εμβόλιο της AstraZeneca με 60% αποτελεσματικότητα.

Τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson καλύπτουν την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό σε τι ποσοστό είναι αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, προϋπόθεση είναι να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις του εμβολίου, καθώς τότε είναι πιο αποτελεσματικά.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/07/2021