Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι πίνακες του Πικάσο & του Μοντριάν – Είχαν κλαπεί το 2012

29.06.2021 | 20:18 Eνσωμάτωση

Κρυμμένα επι εννέα χρόνια μέσα σε μια κρύπτη σε σπίτι στον Περισσό, και τους τελευταίους μήνες πετάμενα σε μια ρεματιά στην Κερατέα βρίσκονταν τα έργα του Πικάσο και του Μοντριάν τα οποία είχε κλέψει τον Ιανουάριο του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη ο 49χρονος.

Ο δράστης, που ομολόγησε τις πράξεις του, περνούσε τον χρόνο του μεταξύ Ελλάδος, Αγγλίας και Ολλανδίας ενώ αρνήθηκε ότι είχε σκοπό να πουλήσει τα έργα στο εξωτερικό.

Πάντως, κατά την παρουσίαση της αστυνομίας αίσθηση προκάλεσε ότι οι ανεκτίμητης αξίας πίνακες έπεσαν από το σημείο που τους είχαν τοποθετήσει.

Το χρονικό

Αστυνομικοί του τμήματος διαρρηκτών ψάχνουν μέσα σε μια ρεματιά στην Κερατέα, τους τρεις πίνακες ανεκτίμητης αξίας που είχαν κλαπεί τον Ιανουάριο του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.

Ανάμεσα σε κλαδιά, ξερά χόρτα και κορμούς δέντρων αναζητούν τους πολύτιμους πίνακες. Και ξαφνικά βλέπουν μπροστά τους έναν πλαστικό χαρτυφύλακα. Οι έρευνες 9,5 ετών αποδίδουν καρπούς.

Ο πίνακας του Πικάσο που απεικονίζει γυναίκειο κεφάλι και ήταν δώρο του Ισπανού ζωγράφου στον ελληνικό λαό για την αντίσταση κατά των Ναζί και ένας πίνακας ζωγραφικής του Ολλανδού ζωγράφου Πιετ Μοντριάν με έναν ανεμόμυλο.

Η κλοπή του αιώνα

Ο 49χρονος, που έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ανέφερε στου αστυνομικούς του Τμήματος Διαρρηκτών πως για έξι ολοκλήρους μήνες κατέστρωνε το σχέδιό του.

Είχε επισκεφθεί δεκάδες φορές την Εθνική Πινακοθήκη και είχε φτάσει στο σημείο να γνωρίζει ακόμη και το πρόγραμμα του προσωπικού εντοπίζοντας όλα τα κενά ασφάλειας.

Όπως αποκάλυψε, έφτασε στις επτά το απόγευμά τις 8ης Ιανουαρίου του 2012, στο κτίριο χρησιμοποιώντας το μετρό. Παρέμεινε για αρκετές ώρες κρυμμένος πίσω από μια γυψοσανίδα και όταν ο ίδιος ο φύλακας απενεργοποίησε τον συναγερμό άρπαξε τα έργα τέχνης.

Για εννέα χρόνια ο 49χρονος έκρυβε τους δυο πίνακες σε μια κρύπτη πάνω από την τουαλέτα σπιτιού που διατηρούσε στην περιοχή του Περισσού. Δυο μήνες μετα από μια σειρά δημοσιευμάτων αποφάσισε να μεταφέρει τα έργα τέχνης σε μια ρεματιά στην Κερατέα, Εκεί οπού οι αστυνομικοί της ασφάλειας Αττικής τα εντόπισαν.

Στον χώρο της κλοπής είχε εντοπιστεί και ένα κοπίδι το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο 49χρονος για να αφαιρέσει του πίνακες από το κορνίζες ενώ πέταξε στην τουαλέτα το έργο του Γκουγκλιέμο Κάτσα καθώς θεωρούσε πως το είχε καταστρέψει.

Ο 49χρονος πραγματοποιούσε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό όπως στην Αγγλία και στην Ολλανδία και παρά τους ισχυρισμούς του ότι δεν είχε σκοπό να πουλήσει τα έργα τέχνης δεν έπεισε του εμπείρους αξιωματικούς του Τμήματος Διαρρηκτών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/06/2021