Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: Φιλότεχνος ο 49χρονος που έκλεψε τους πίνακες – Το MEGA στο σημείο που βρέθηκαν τα έργα

29.06.2021 | 20:32 Eνσωμάτωση

Επί 6 μήνες ο δράστης της κλοπής των πινάκων παρακολουθούσε νύχτα μέρα την Εθνική Πινακοθήκη και γνώριζε τις κινήσεις των υπαλλήλων της.

Η κλοπή των έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 θύμιζε σενάριο και ο δράστης ο απόλυτος φαντομάς. Δύο πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν είχαν κάνει φτερά. Εννέα χρόνια μετά ο δράστης συνελήφθη.

Δηλώνει λάτρης της τέχνης, είναι 49 ετών, Έλληνας, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, χωρισμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ερωτευμένος… με την τέχνη

Στην απολογία του, ισχυρίστηκε πως αγαπάει την τέχνη και μάλιστα ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό, για να επισκεφθεί κι εκεί πινακοθήκες και μουσεία. Αγαπημένοι του προορισμοί η Ολλανδία και η Αγγλία, που τις επισκέπτεται και μένει εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάθε χρόνο.

«Ήταν για πολλά χρόνια στην Αγγλία, στο εξωτερικό και δούλευε εκεί. Δεν θα ήθελα να δώσω περαιτέρω στοιχεία, έχει δύο παιδιά, μεγάλα, σας λέω ότι εργαζόταν για πολλά χρόνια στην Αγγλία στο εξωτερικό, χωρισμένος με δυο παιδιά. Νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια, πριν την Αγγλία που δούλευε, ασχολούταν με βαφές κτιρίων, διαμερισμάτων», λέει ο συνήγορός του Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ο 49χρονος υποστηρίζει πως δεν είναι συλλέκτης, αλλά είχε φίλους και γνωστούς στον χώρο της τέχνης, επιμένει ότι το μοναδικό κίνητρό του είναι να έχει στην κατοχή του όμορφα έργα τέχνης.

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω. Ό,τι έκανα το έκανα γιατί είχα πάθος με την Τέχνη».

Τον Ιανουάριο διάβασε σε ρεπορτάζ ότι οι αστυνομικοί είναι στα ίχνη του κι έτσι μετέφερε τους πίνακες από την αποθήκη στην Κερατέα, στη ρεματιά όπου τελικά βρέθηκαν.

«Τους κρατούσα σε μία αποθήκη και μετά τους πέταξα στη ρεματιά για να μην τους βρουν οι αστυνομικοί πάνω μου».

Έπεσε ο Πικάσο…

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο πίνακας του Πικάσο έπεσε καθώς δεν είχε τοποθετηθεί σωστά, ενώ στη συνέχεια ο αστυνομικός που κλήθηκε να τον τοποθετήσει ξανά στη θέση του, τον έπιασε σαν ένα απλό αντικείμενο μηδαμινής αξίας.

To ΜEGA στο σημείο που βρέθηκαν οι πίνακες

Σε μια ρεματιά, στο δάσος του Κουβαρά, σε ένα δύσβατο τοπίο, βρισκόταν τους τελευταίους μήνες ένας πολιτιστικός θησαυρός.

Αστυνομικοί πήγαν στο σημείο με τον 49χρονο. Οι πίνακες βρέθηκαν λίγα μέτρα πιο δίπλα από ότι τους είχε υποδείξει.

Οι πίνακες ήταν συσκευασμένοι και σχεδόν… θαμμένοι στο έδαφος.

Μόλις οι αστυνομικοί ξέθαψαν τους πίνακες, ο δράστης ξέσπασε σε κλάμματα, δηλώνοντας ότι έχει μετανοιώσει και ζητώντας επιείκεια.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/06/2021