Κόσμος

Πώς επηρεάζει ο καύσωνας τους μισθούς και το ωράριο εργασίας

29.06.2021 | 18:34 Eνσωμάτωση

Οι καύσωνες είναι γνωστό πως έχουν επιπτώσεις στην υγείας μας και το περιβάλλον. Σύμφωνα με επιστήμονες επηρεάζουν και την εργασία μας.

Επιπλέον υποστηρίζουν πως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες πρόκειται να πυροδοτήσουν μία νέα, κλιματική μετανάστευση προς τα ψυχρότερα κλίματα.

Πολύωρη εργασία κάτω από τον ήλιο… με καύσωνα… σε εξωτερικούς χώρους… Εργαζόμενοι που απασχολούνται στη γεωργία ή τον κατασκευαστικό κλάδο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες.

Γι’ αυτούς η ακραία ζέστη συνεπάγεται λιγότερες ώρες εργασίας και χαμηλότερη αμοιβή, ενώ χάνεται μέχρι και το 1/5 της παραγωγής. Προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία όπως εξάντληση, θερμοπληξία, μερικές φορές ακόμη και θάνατο.

Δουλεύοντας λιγότερες παραγωγικές ώρες σε έναν θερμό κόσμο, οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα θα έρθουν εντονότερα αντιμέτωποι με φαινόμενα ακραία φτώχειας, κάτι που θα εντείνει ενδεχομένως την κλιματική μετανάστευση.

Οι άνθρωποι θα μετακινηθούν από τις πιο ζεστές και φτωχότερες περιοχές σε πλουσιότερες και πιο ψυχρές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας του ΟΗΕ, τα φαινόμενα του καύσωνα και της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μειώσουν τα παγκόσμια επίπεδα παραγωγικότητας κατά 80 εκ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2030.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/06/2021