Ελλάδα

Στην οικογένεια της Καρολάιν η προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας

28.06.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Στην οικογένεια της Καρολάιν και συγκεκριμένα στη μητέρα της, ανατέθηκε, η προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας, με διάταξη της Εισαγγελέως Ανηλίκων, ενώ, ταυτόχρονα, αφαιρέθηκε, επίσης, προσωρινά, η γονική μέριμνα του παιδιού από τον 33χρονο πιλότο με ένα σκεπτικό-καταπέλτη.

Σύμφωνα με τη διάταξη της Εισαγγελίας Ανηλίκων, ο 33χρονος κατηγορούμενος φέρεται, σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής, να έχει εγκληματική διαγωγή καθώς από το μέχρι τώρα συλλεγέν στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αποδεικτικό υλικό, υπάρχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τα ποινικά αδικήματα που του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Ο 33χρονος συζυγοκτόνος πληροφορήθηκε για την απόφαση των εισαγγελικών αρχών τόσο για την προσωρινή αφαίρεση της γονικής μέριμνας όσο και για την ανάθεση της επιμέλειας στην μητέρα της Κορολάιν.

Την πρώτη του αντίδραση περιέγραψε στο MEGA o δικηγόρος του. «Απολύτως σεβαστή η διάταξη. Η εισαγγελέας ανηλίκων έκρινε τις καταστάσεις. Είναι η πλέον αρμόδια καθώς η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ως προς αυτό. Η βούληση του εντολέως μου, παραμένει η ίδια, η οποία είναι, η εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού μέλλοντος για το ανήλικο τέκνο του και τίποτα άλλο. Καμία δικαστική διένεξη ιδίως για το παιδί» σημείωσε ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης.

Ο 33χρονος πιλότος δεν σκέφτεται τουλάχιστον για τώρα να προσφύγει κατά τις διάταξης χωρίς όμως κάτι τέτοιο να το αποκλείει για το μέλλον.

Τα υπέρ της Αλοννήσου

Η απόφαση λήφθηκε από την Εισαγγελέα Ανηλίκων με γνώμονα τη διασφάλιση της ομαλής συναισθηματικής, ψυχικής και ηθικής διάπλασης του παιδιού.

«Σημαντικά πλεονεκτήματα παρουσιάζει κατά την κρίση μας ως τόπος διαβίωσης η νήσος της Αλοννήσου. Η διαβίωση της στην Αλόννησο με τους μητρικούς παππού-γιαγιά εξασφαλίζει απόσταση από τον απορρυθμιστικό, της ομαλής συναισθηματικής, ψυχικής και ηθικής διάπλασης της ανήλικης, παράγοντα, που συνιστά ο πατέρας της» ανέφερε η Εισαγγελία Ανηλίκων.

Απο την έρευνα των κοινωνικών υπηρεσιών προέκυψε ότι οι δύο οικογένειες είναι κατάλληλες για την ανατροφή της μικρής Λυδίας, με την αρμόδια εισαγγελέα να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους της επιλογής της Αλοννήσου.

Η επικοινωνία της μικρής και με τους γονείς του καθ΄ομολογίαν δολοφόνου της Καραλάιν σύμφωνα με την εισαγγελέα ανηλίκων δεν πρέπει να αποκλειστεί. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίστηκε η οικογένειά του 33χρονου πιλότου να έχει τη δυνατότητα να βλέπει το μωρό πέντε ημέρες το μήνα, 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, στην Αλόννησο και μόνο.

Να ζήσει σε ήρεμο περιβάλλον

Στην εισαγγελική διάταξη επισημαίνεται ως σημαντικό πλεονέκτημα η απόσταση από τον τόπο που θα εξελιχθεί η δίκη για τη δολοφονία της Καρολάιν αλλά και η διαβίωση σε ένα πιο υγιεινό, πιο ήρεμο και ζεστό περιβάλλον σαν αυτό της Αλοννήσου.

«Δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι ναι μεν οι μητρικοί ανιόντες βιώνουν θλίψη (πένθος), ωστόσο, αυτή με την πάροδο του χρόνου και την αφοσίωση στην ανατροφή της αναμένεται να απαλυνθεί, πλην οι πατρικοί ανιόντες πρόκειται να βιώσουν συγκλονιστικά για κάθε μέσο γονέα γεγονότα στο άμεσο ορατό μέλλον, τα οποία ενδέχεται να τους προκαλέσουν συναισθηματικές-ψυχολογικές διακυμάνσεις» υπογραμμίζει η διάταξη της Εισαγγελίας Ανηλίκων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή, η διαμονή της μικρής Λυδίας στην Αλόννησο επίσης θα την βοηθήσει, ως ένα βαθμό να αναπληρώσει, την έλλειψη του μητρικού προτύπου.

«Δια των διηγήσεων, των παραστάσεων και της στοργής που θα της προσφέρουν αλλά και λόγω της διαβίωσης στον τόπο όπου η ίδια η Καρολάιν ανατράφηκε, θα αναπαραστήσουν/αναδομήσουν την εικόνα της μητέρας της, που τόσο η ανήλικη θα έχει ανάγκη για τη ζωή και την εξέλιξη της» προσθέτει η Εισαγγελία.

Προθεσμία 30 ημερών

Οι δύο πλευρές μπορούν να προσφύγουν κατά της διάταξης εντός 30 ημερών ενώ και η εισαγγελική αρχή είναι υποχρεωμένη μέσα στο ίδιο διάστημα να εισάγει την υπόθεση στο δικαστήριο, το οποίο σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα κρίνει οριστικά το θέμα της επιμέλειας του μωρού.

Την άσκηση της της καλής επιμέλειας στην ενός έτους Λυδία θα παρακολουθεί η Εισαγγελία Βόλου όπου και διαβιβάστηκε ο φάκελος της υπόθεσης.

Καταπέλτης η Εισαγγελία: «Μεταχειρίστηκε ακόμα και το παιδί του»

Όπως σημείωσε η δημοσιογράφος του MEGA, Άννα Κανδύλη η εισαγγελία χαρακτηρίζει εγκληματική προσωπικότητα τον 33χρονο συζυγοκτόνο, υπογραμμίζοντας ότι δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και το ίδιο του το παιδί για να σκηνοθετήσει τη συγκάλυψη της πράξης του.

«Ο Αναγνωστόπουλος επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια και ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση, συγκάλυψης του εγκλήματος του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία» αναφέρει η Εισαγγελία Ανηλίκων, τονίζοντας πως «μεταχειρίστηκε ακόμη και το ανήλικο (11 μηνών περίπου τότε) τέκνο του, το οποίο τοποθέτησε πάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του, ως μέρος της σκηνοθεσίας τόπου θανατηφόρας ληστείας, καθιστώντας κι αυτό ωσαύτως θύμα εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας».

Παράλληλα, η εισαγγελέας αιτιολογώντας την απόφασή της να αρθεί η γονική μέριμνα του παιδιού από τον 33χρονο πιλότο, τονίζει πως «η συγκρότηση του χαρακτήρα του υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών και η προαναφερθείσα εγκληματική συμπεριφορά του δύνανται οπωσδήποτε να επηρεάσουν την ψυχική και ηθική διάπλαση του τέκνου του, το οποίο έχει ήδη θυματοποιήσει».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/06/2021