Κόσμος

Καναδάς: 750 ανώνυμοι τάφοι εντοπίστηκαν δίπλα σε ιδρύματα για παιδιά αυτόχθονων

28.06.2021 | 21:13 Eνσωμάτωση

Μαύρες σελίδες από την ιστορία του Καναδά ήλθαν στο φως με την αποκάλυψη εκατοντάδων τάφων παιδιών ιθαγενών σε ιδρύματα που είχαν ως στόχο την αφομοίωση των ινδιάνων στην κοινωνία των λευκών.

Ινδιάνικο μοιρολόι μπροστά σε 751 φαναράκια, όσα και οι ανθρώπινες σοροί που ανακαλύφθηκαν σε αυτό το χωράφι στον κεντρικό Καναδά, δίπλα σε κοιμητήριο, στο καθολικό σχολείο-αναμορφωτήριο για παιδιά ιθαγενών.

Ακόμη 251 πρόχειρα ενταφιασμένες σωροί ανακαλύφθηκαν σε παρόμοιο σχολείο στα δυτικά της χώρας. Οι αρχές εκτιμούν ότι σχεδόν όλα είναι παιδιά που πέθαναν από κακοποιήσεις ή από ασθένειες. Πάνω από 160.000 παιδιά πέρασαν από τα 140 σχολεία που λειτουργούσαν σε όλο τον Καναδά από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και πριν από 25 χρόνια, με στόχο την αφομοίωση των ιθαγενών.

Η εξουσία των λευκών συχνά αποσπούσε με τη βία τα παιδιά από τους ινδιάνους γονείς. Το σχολείο όπου ανακαλύφθηκαν οι 750 σοροί έκλεισε μόλις το 1996. Μετά τις αποκαλύψεις ο πρωθυπουργός Τριντό εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας ότι αποτελούν μια ντροπιαστική υπενθύμιση για το συστημικό ρατσισμό και τις αδικίες που υπέστησαν οι αυτόχθονες, ενώ ζήτησε να υπάρξει συγγνώμη και από τον Πάπα.

«Μίλησα προσωπικά με τον Πάπα Φραγκίσκο και του επισήμανα πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να ζητήσει συγγνώμη από τους αυτόχθονες αλλά να το κάνει και στο έδαφος του Καναδά» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Επιζώντες των κολαστηρίων ανέφεραν συχνά τα μαρτύρια που πέρασαν στα ιδρύματα, όμως ήταν ένα από τα θέματα ταμπού στον Καναδά. Το ταμπού αυτό έσπασαν οι κοινότητες των ίδιων των ινδιάνων που έκαναν τις έρευνες με ραντάρ φέρνοντας στο φως το πιο φρικτό πρόσωπο της αφομοίωσης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/06/2021