Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση της Αθήνας για το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία – Τετ α τετ Μητσοτάκη – Τατάρ

26.06.2021 | 13:29 Eνσωμάτωση

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε δημόσια την απογοήτευσή της για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε τυχαία με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προοπτική λύσης, όσο η Άγκυρα εμμένει στη γραμμή των δύο κρατών.

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Στα παραλειπόμενα της Συνόδου, ενδιαφέρον είχε η διασταύρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στην κουζίνα, στον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως με την εμμονή της Τουρκίας για δύο κράτη δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Οργίλη αντίδραση από την Τουρκία στον κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου

«Τα σχετικά ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο είναι η επανάληψη των απόψεων του ελληνικού / ελληνοκυπριακού διδύμου ως συνήθως», σημείωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, θέλοντας να δοκιμάσει τα νεύρα της Αθήνας, στέλνει το Γιαβούζ συνοδεία πολεμικού σε ταξίδι δυτικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Πάντως απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας ένα μήνυμα στέλνει η Ρωσία της οποίας πολεμικά πλοία θα ασκηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου με βολές πυραύλων σε περιοχή νοτίως της Κρήτης στην καρδιά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και με βάση ελληνική NAVTEX αναγνωρίζοντας την ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή.

Στην Αθήνα με γοργούς ρυθμούς προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα και στην υπόθεση των νέων φρεγατών με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να τονίζει στη Βουλή πως θα υπάρξουν αποτελέσματα προς το τέλος του καλοκαιριού.

Η Άγκυρα είναι ενοχλημένη και αναφέρει ότι όσα ανακοινώθηκαν είναι πολύ μακριά από όσα θα έπρεπε να γίνουν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/06/2021