Κόσμος

ΗΠΑ: Κάθειρξη 22,5 ετών στον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

26.06.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Στις Ηνωμένες πολιτείες έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζόρτζ Φλόιντ με την καταδίκη του δολοφόνου σε κάθειρξη 22,5 ετών.

Ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 22 ετών και έξι μηνών για το φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, μια βαριά ποινή που αντανακλα τον παγκόσμιο αντίκτυπο του δράματος.

Ο συνήγορος της οικογένειας Φλόιντ, ο Μπεν Κραμπ, χαιρέτισε αμέσως μια «ιστορική» απόφαση που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτρέπει στους οικείους του 40χρονου μαύρου και στις Ηνωμένες Πολιτείες «να κάνουν ένα βήμα παραπάνω προς τη συμφιλίωση», έπειτα από 13 πολυτάραχους μήνες.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη της αφροαμερικανικής κοινότητας, χαιρέτισε μια καταδίκη που του «φαίνεται δίκαιη».

Είναι επίσης σπάνια. Πριν από τον Ντέρεκ Σόβιν, μόνο μια δεκαριά αμερικανοί αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί με ποινή εγκλεισμού για φόνους που διέπραξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης, διαδηλωτές με μεγάφωνα και συνοδευόμενοι από μοτοσικλέτες εξέφρασαν τη χαρά τους στο κέντο της Μινεάπολης κατά την ώρα αιχμής χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί γύρω από τα δικαστήρια για να περιμένουν την απόφαση.

Οι οικείοι του εκλιπόντος, όπως και στρατευμένοι αντιρατσιστές, υπογράμμισαν πως χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια ετυμηγορία για να υπάρξουν αλλαγές σε βάθος στη χώρα. «Θέλω να υψώσετε το ανάστημά σας και να δώσετε μάχη» για περισσότερη ισότητα, είπε ο αδελφός του, ο Φιλονίζ Φλόιντ.

Αν και η υπόθεση αυτή προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ υπογράμμισε πως δεν βάσισε την απόφασή του «στο συναίσθημα» ούτε «στην κοινή γνώμη». «Δεν επιδιώκω να στείλω κάποιο μήνυμα», διαβεβαίωσε σε σύντομη ομιλία του.

Σε ένα έγγραφο 22 σελίδων, αιτιολογεί την αυστηρότητά του επικαλούμενος διάφορους παράγοντες: ο Ντέρεκ Σόβιν «καταχράσθηκε τη θέση εμπιστοσύνης και εξουσίας που είχε», ενήργησε «με μεγάλη βαναυσότητα» και παρουσία παιδιών και με τη βοήθεια συναδέλφων, γράφει.

Για πρώτη φορά μετά το δράμα, ο 45χρονος αστυνομικός, ο οποίος κρατέιται εδώ και δύο μήνες σε φυλακή υψηλής ασφαλείας, πήρε δημόσια το λόγο χθες, Παρασκευή, στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης ακροαματικής συνεδρίασης.

«Εξαιτίας νομικών ζητημάτων που εκκρεμούν, δεν είμαι σε θέση να κάνω μια επίσημη δήλωση στο στάδιο αυτό, όμως εν συντομία θέλω να υποβάλω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ», δήλωσε χωρίς να ζητήσει συγγνώμη ούτε να εκφράσει μεταμέλεια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/06/2021