Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε κυβέρνηση και επιστήμονες για τη μετάλλαξη «Δέλτα» – Προνόμια για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε ο ΠΘ

26.06.2021 | 13:04 Eνσωμάτωση

Έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το πράξουν, απευθύνουν οι ειδικοί καθώς η νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται συνεχώς, με τους ανεμβολίαστους να κινδυνεύουν περισσότερο.

Σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, η μετάλλαξη αυτή θα γίνει κυρίαρχη μέσα στον Αύγουστο. Στη χώρα μας ήδη έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 29 μεταλλαγμένα στελέχη με την Κρήτη, την Αττική και την Κόρινθο να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Η κυβέρνηση ξεκλειδώνει προνόμια σε εμβολιασμένους την ερχόμενη εβδομάδα, θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα μια νέα επιχείρηση πειθούς προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Συναγερμός έχει σημάνει από τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχουν εντοπιστεί στη χώρα απειλώντας την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα.

«Χτυπά» ανεμβολίαστους και νέους

Η νέα παραλλαγή θεωρείται έως και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, έχει διπλάσιο κίνδυνο νόσησης και νοσηλείας, και προσβάλει κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους.

Στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής 29 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» με τα 18 από αυτά το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κρήτη αλλά και στην Αττική.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζουν πως μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα.

Μοναδική λύση ο εμβολιασμός

Το τείχος ανοσίας πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι αλλιώς οι λοιμωξιολόγοι λένε πως είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, προανήγγειλε προνόμια για τους εμβολιασμένους τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα αναμένεται πάντως να εφαρμοστούν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο όπως αρχικά είχε ειπωθεί, καθώς η ινδική μετάλλαξη πιέζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα δείγματα που μπαίνουν στα εργαστήρια, για τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 50-60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/06/2021