Κόσμος

Καύσωνας «σαρώνει» Ιταλία και Ρωσία

23.06.2021 | 13:32 Eνσωμάτωση

Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν τις τελευταίες ώρες το βόρειο τμήμα της Γαλλίας μετατρέποντας σε ποτάμια τους δρόμους. Μέσα σε μερικές ώρες οι τοπικές αρχές δέχθηκαν περισσότερες από 3000 κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς. Στον αντίποδα σφοδρό κύμα καύσωνα σαρώνει την Ρωσία και την Ιταλία.

Με καυτές θερμοκρασίες απευθείας από την καρδιά της Σαχάρας ξεκινά το καλοκαίρι στην Ιταλία.

Τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμα και στους 45 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές του Νότου, ενώ στα βόρεια προβλέπονται καταιγίδες.

Τον καύσωνα προκαλεί το φαινόμενο του αφρικανικού αντικυκλώνα, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Και η Μόσχα βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα.

Κάτοικοι και επισκέπτες αναζητούν δροσιά στα σιντριβάνια. Άλλοι φόρεσαν τα μαγιό τους και έσπευσαν στις όχθες ποταμών.

Σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις της ευρωπαϊκής Ρωσίας καταγράφονται συνεχώς ρεκόρ θερμοκρασιών.

Ίδια κατάσταση και στην Αγία Πετρούπολη όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα φτάσει μέχρι τους 38 ενώ οι κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή είναι μεταξύ 11 και 15 βαθμούς.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο εφετινός Ιούνιος είναι ο θερμότερος των τελευταίων 120 ετών.

Στον αντίποδα αντιμέτωποι με ακραίες βροχοπτώσεις βρέθηκαν οι Γάλλοι. Οι δρόμοι του Μποβέ στην Βόρεια Γαλλία μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Μέσα σε μερικές ώρες στην πόλη στα βόρεια της χώρας έπεσε βροχή ενός μήνα δημιουργώντας χάος και σοβαρά προβλήματα. Οι γαλλικές αρχές κάνουν λόγο για περισσότερες από 3000 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/06/2021