Πολιτική

Ασφαλιστικό: Ατομικός «κουμπαράς» για το «χτίσιμο» κύριας και επικουρικής σύνταξης

23.06.2021 | 20:51 Eνσωμάτωση

Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνει νομοσχέδιο, που συνδέει το ύψος των επικουρικών συντάξεων με την απόδοση των κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων και θα επενδύονται.

Με το νέο σύστημα οι εισφορές των εργαζομένων θα αποταμιεύονται σε ένα δικό τους ατομικό «κουμπαρά» και θα επενδύονται. Τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει ένα δημόσιο ταμείο.

Νέες επικουρικές με βάση τον ατομικό «κουμπαρά» των εισφορών

Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λάβει επικουρική σύνταξη ανάλογη με το ποσό των εισφορών που έχει καταβάλλει καθ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου και την απόδοση της επένδυσης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κρατική εγγύηση των νέων συντάξεων. «Ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από τη πορεία των επενδύσεων η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από το αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζομένου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υποχρεωτική ένταξη για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1-1-2022

Το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι ηλικίας έως 35 ετών.

Δεν αλλάζει τίποτα για τις σημερινές κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και για τους ασφαλισμένους άνω των 35 ετών οι οποίοι θα λάβουν σύνταξη με το ισχύον σύστημα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ξεδιπλώνεται όλη η βαριά πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Εργασιακό με μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία και απολύσεις, ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικούρισης, πτωχευτικός χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας και συγχρόνως φραγμοί και κόφτες στην είσοδο μαθητών στα πανεπιστήμια» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23/06/2021