Κόσμος

Μητσοτάκης – Αλ Σίσι: Κοινός στόχος η αποφυγή εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο

21.06.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Την Αίγυπτο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι. Οι δυο άνδρες συζήτησαν για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών αλλά και για την Τουρκική προκλητικότητα ενώ στο τραπέζι της συνάντησης βρέθηκε και το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με αιχμές και κατά της Άγκελα Μέρκελ αφού η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη για τη Λιβύη.

Τον κοινό στόχο που έχουν οι δύο χώρες να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας επαναβεβαίωσαν Αθήνα και Κάιρο, με την συνάντηση Μητσοτάκη Αλ Σίσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των δύο κρατών.

Η Αθήνα προσδοκά ότι σύντομα αυτή η συμφωνία θα βρει τη συνέχειά της, και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που ενώνουν τις δύο χώρες με τον πρωθυπουργό να αφήνει αιχμές για την τουρκική στάση στην περιοχή

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στον ίδιο άξονα με τον Αιγύπτιο ηγέτη ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την Λιβύη.

«Συμφωνήσαμε στην υποστήριξη των Λιβύων αδελφών μας για την διεξαγωγή εκλογικής διαδικασίας προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και τονίσαμε την ανάγκη αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης την κοινή γραμμή των δύο χωρών στο Κυπριακό αναφερόμενος στην ανησυχία που προξενεί τόσο το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων όσο και τα σχέδια για κατασκευή βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Ελλάδα και Αίγυπτος εξέτασαν μια συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο που θα μεταφέρει σε Ελλάδα και Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχετικό μνημόνιο είναι πρακτικά έτοιμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομολογό του ενώ είδε και εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Στη συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια όπου συναντήθηκε με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

Ο Νίκος Δένδιας στις Βρυξέλλες έθεσε και πάλι το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/06/2021