Ελλάδα

Self tests: «Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – φαρμακοποιών και στη μέση τα σούπερ μάρκετ

16.06.2021 | 20:37 Eνσωμάτωση

Στον αέρα βρισκόταν μέχρι το απόγευμα το θέμα της δωρεάν διάθεσης των self test, καθώς αγεφύρωτες έμοιαζαν οι διαφορές φαρμακοποιών - κυβέρνησης.

Οργή και αγανάκτηση από τους πολίτες για το αλαλούμ με τη δωρεάν διάθεση των σελφ τεστ!

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έβαλε νερό στο κρασί του συνεχίζοντας τη δωρεάν διάθεση των self test, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τράβηξε χειρόφρενο, αμφισβητώντας παράλληλα την αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

«Την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί. Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες.»

Στον αντίποδα ο φαρμακευτικός σύλλογος Αττικής αναφέρει: «Ο Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά.»

Η απόφαση των φαρμακοποιών της Αττικής να σταματήσουν τη χορήγηση των δωρεάν σελφ τεστ ανακοινώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από προγραμματισμένη συνάντηση της ηγεσίας του κλάδου με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για το καθεστώς διάθεσης των σελφ τεστ, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα του διαλόγου με την κυβέρνηση.

Εάν κυβέρνηση και φαρμακοποιοί δεν έρθουν σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν άλλα εναλλακτικά κανάλια για τη δωρεάν διανομή των σελφ τεστ, όπως τα σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες, πάντως, εμφανίζοντας διχασμένοι…

Τα σελφ τεστ που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους καλύπτουν τις ανάγκες τους μέχρι και τις 30 Ιουνίου, ενώ από την 1η Ιουλίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποχρεούνται σε δήλωσε σελφ τεστ.

Να συνεχίσουν τα φαρμακεία να διαθέτουν τα self test ζητά η κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, με αντικείμενο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κοροναϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θεσμικά ζητήματα του κλάδου, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους, στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Συνεδριάζει ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος: Προς συνέχιση η διάθεση των self test από τα φαρμακεία για άλλους δύο μήνες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου αναφέρει ότι η διάθεση των self test θα συνεχίσει για άλλους δύο μήνες για δύο κατηγορίες εργαζομένων και ότι τα κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν από τους φαρμακοποιούς ζήτησαν να δίνουν τα 4 self test που δικαιούνται οι πολίτες.

Στον αέρα είναι η διάθεση των self tests στα φαρμακεία της Αττικής με τον κ. Λουράντο να φαίνεται να εμμένει στην απόφαση να μην διατίθονται από τα φαρμακεία τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/06/2021