Υγεία

Κορωνοϊός: Αναστάτωση, σύγχυση & ακυρώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca – Οι αναθεωρήσεις της Επιτροπής

16.06.2021 | 20:09

Αλαλούμ που έχει προκληθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τις νέες συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμων.

Μεγάλη αναστάτωση και δεκάδες ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να βάλει τέλος στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών.

Το βασικό ερώτημα όλων είναι γιατί η Επιτροπή δεν προέβη σε αυτήν τη σύσταση νωρίτερα όπως έπραξαν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Μια επιτροπή, τέσσερις διαφορετικές γνωμοδοτήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ήταν 5 Φεβρουαρίου όταν η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για χρήση του στις ηλικίες 18 – 64 και ακολούθησε η έγκριση και για τους άνω των 65.

Έναν μήνα αργότερα απαγόρευσε την χρήση του στους κάτω των 30 ετών. Τελικά, στις 14 Ιουνίου εξέδωσε σύσταση για παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca για όλους κάτω των 60 ετών, όπως είχαν κάνει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη πολύ νωρίτερα.

1.075.000 δόσεις εμβολίων του σκευάσματος της Οξφόρδης έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας. Χθες ακυρώθηκε το 7% των προγραμματισμένων ραντεβού με AstraZeneca, ενώ χιλιάδες πολίτες δεν επιθυμούν να λάβουν τη δεύτερη δόση του εν λόγω εμβολίου.

Ένταση στη Βουλή για το AstraZeneca

Η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών έγινε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Μετά τα πυρά που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας για το ξεστοκάρισμα που είχε επικαλεστεί για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca αποκλειστικά στους νέους 30 έως 39 ετών, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει τα όσα υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος έκανε λόγο για μη δοκιμασμένα εμβόλια.

Ο ειδικοί πάντως ανησυχούν για τυχόν ελλιπή εμβολιασμό χιλιάδων πολιτών, καθώς αρκετοί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αναβάλουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τονίζουν δε ότι η χώρα πρέπει να χτίσει άμεσα το τείχος ανοσίας για να αποφύγει ένα νέο πανδημικό κύμα το φθινόπωρο.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/06/2021

Υγεία