Πολιτική

Από τις προκλήσεις του 2020 στη συμφωνία για «ήρεμο καλοκαίρι»

15.06.2021 | 20:17

Για θερμό κλίμα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές ως προς την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην οποία συμφωνήθηκε ένα «ήρεμο καλοκαίρι».

Τα πεπραγμένα όμως της τουρκικής ακτοφυλακής δείχνουν πως όλα κρέμονται από μια κλωστή καθώς το ζητούμενο είναι ο Σουλτάνος να μπορέσει να ελέγξει τον μηχανισμό του που έχει γαλουχηθεί με άλλη νοοτροπία.

Μέσα στο 2020 και την τρέχουσα χρονιά έχουν καταγραφεί τουλάχιστον έξι περιστατικά ακόμα και με υλικές ζημιές κατά τα οποία από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Στις 11 Μαρτίου του 2020 τα χαράματα τουρκική ακταιωρός θα εμβολίσει περιπολικό του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Κω εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ είχε προηγηθεί άλλη απόπειρα εμβολισμού στις 6 Μαρτίου στην περιοχή της Λέσβου.

Ένα μήνα μετά στις 18 Απριλίου του 2020 περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού θα περικυκλωθεί από πλωτά της τουρκικής ακτοφυλακής και μόνο χάρη στους επιδέξιους χειρισμούς του έλληνα κυβερνήτη θα αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στις 21 Μαΐου της ίδια χρονιάς μια τουρκική ακταιωρός θα φτάσει στο σημείο να παρενοχλήσει ακόμα και σκάφος της FRONTEX στην περιοχή της Χίου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πραγματοποιώντας ακραίους ελιγμούς γύρω του.

Η είσοδος στο 2021 θα καταγράψει στο ημερολόγιο του Λιμενικού έναν ακόμα εμβολισμό σκάφους του, στις 6 Ιανουαρίου και μάλιστα στην περιοχή ανατολικά των Ιμίων.

Στις 2 Απριλίου δύο απανωτά περιστατικά θα καταγραφούν στην περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου με τουρκικές ακταιωρούς να παρενοχλούν σκάφος του λιμενικού.

Στην πρώτη περίπτωση οι Τούρκοι θα μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στην δεύτερη θα επιχειρήσουν να σπρώξουν λέμβο με μετανάστες στα ελληνικά νερά αποτυγχάνοντας χάριν στην αποφασιστική στάση των λιμενικών.

Την Κυριακή οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε ένα ακόμα εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού στη περιοχή της Λέσβου με ευτυχώς ελαφρές υλικές ζημιές όπως φαίνεται στα αποκλειστικά πλάνα του MEGA.

Το θερμό καλοκαίρι του 2020

 

Το καλοκαίρι του 2020 θα μείνει στην ιστορία τόσο για την συνεχή παρουσία τουρκικών ερευνητικών στην δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και για τις 1474 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, τις 102 εμπλοκές και τις 62 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους.

Με δεδομένο πως ο Σουλτάνος έχει προαναγγείλει έξοδο του «Γιαβούζ» και την μετάβασή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου το «ήρεμο καλοκαίρι» πολύ πιθανό να καταστεί ευφημισμός.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15/06/2021

Πολιτική