Κόσμος

Γενεύη: Από τη συνάντηση Ρίγκαν – Γκορμπατσόφ στο ραντεβού Μπάιντεν – Πούτιν

15.06.2021 | 20:42

Τον Νοέμβριο του 1985, ο Ρόναλντ Ρίγκαν συναντούσε στη Γενεύη τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. 36 χρόνια μετά, συναντώνται αύριο στη Γενεύη ο Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα και σε κλίμα που αναβιώνει την ιστορική κόντρα Ουάσιγκτον – Μόσχας.

Ήταν Νοέμβριος του 1985 όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν στη Γενεύη για πρώτη φορά. Ο ηθοποιός που έγινε πρόεδρος της Αμερικής και ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωση έσπασαν τον πάγο και έκαναν το πρώτο βήμα για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Τριανταέξι χρόνια μετά, πάλι με φόντο τη λίμνη της Γενεύης, σε μια άλλη όμως εξίσου εντυπωσιακή βίλα, θα συναντηθούν Μπάιντεν και Πούτιν καθώς πυκνώνουν οι «πάγοι» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ, ο Πούτιν έβαλε τα γέλια όταν ρωτήθηκε από Αμερικανό δημοσιογράφο για τις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του.

Γελώντας απάντησε και στην ερώτηση εάν είναι δολοφόνος, όπως τον έχει αποκαλέσει ο Μπάιντεν.

Μέσα στο νέο ψυχροπολεμικό κλίμα, το περιοδικό Τάιμ γράφει ότι ο Μπάιντεν έκανε εντατική προετοιμασία για το ραντεβού με το Πούτιν.

Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης και ο βετεράνος πρώην γερουσιαστής και αντιπρόεδρος του Ομπάμα, είναι παλιοί γνώριμοι.

Και οι δυο πλευρές λένε ότι θα είναι μια συνάντηση σε επαγγελματικό κλίμα, όπου οι ηγέτες θα προσέλθουν καθένας με τις κόκκινες γραμμές του: για την ανατολική Ευρώπη και τα πυρηνικά οπλοστάσια μέχρι τον ανταγωνισμό στο διάστημα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15/06/2021

Κόσμος