Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο κράτησε μία ώρα και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για θετικό κλίμα και για προσπάθεια των δύο πλευρών να υπερβούν την ένταση του 2020, παρά όσα εξακολουθούν να χωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα.
Με χαμόγελα και προσπαθώντας φανερά να σπάσουν τον πάγο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξαν να συναντηθούν χωρίς τις διπλωματικές τους αποστολές σε ένα τετ α τετ με στόχο να αναθερμανθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα προωθώντας παράλληλα και μια θετική ατζέντα διαλόγου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε κατά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο και τα ζητήματα που πυροδοτούν εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, οι προκλήσεις με τα ερευνητικά σκάφη στην ανατολικη Μεσόγειο αλλα και το μεταναστευτικό.
O Έλληνας πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στην Σύνοδο μίλησε για αυταρχικά καταθεστώτα που έχουν στόχο τους δημοκρατικούς θεσμούς.
«Αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Το μόνο ζήτημα που η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση των θαλλάσιων ζωνών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες καλής γειτονίας.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη έσπευσε να μιλήσει για «αναζοωγόνηση του διαλόγου με την Ελλάδα». «Πιστεύω ότι η επανενεργοποιηση των διαυλων διαλόγου με την γείτονά και σύμμαχο Ελλάδα, και η επίλυση των διμερών θέματων, θα ωφελησουν την σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε επίσης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όπου ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, όπου συμφωνήθηκε να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι «προσπάθειες» Ερντογάν
Για τον Τούρκο πρόεδρο αυτό το ταξίδι στις Βρυξέλλες, το οποίο πραγματοποιεί συνοδευόμενος από την μαντιλοφορούσα σύζυγό του, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση καθώς θα επιχειρήσει να βγάλει την χώρα του από την απομόνωση που τον έβαλαν οι S400.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής. Στην οικογενειακή φωτογραφία δεν πλησίασε κανέναν για να μιλήσει, ενώ έκατσε αμέσως στην θέση του στην αίθουσα της Συνόδου και βρήκε παρηγοριά στην βελγική σοκολάτα που τον περίμενε μπροστά του.
Παράλληλα, ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε μπροστά στο Tζο Μπάιντεν να προσπαθεί να τον χαιρετίσει με τη γροθιά λόγω πανδημίας, ενώ λίγα λεπτά αργότερα όλη η τουρκική αντιπροσωπεία πέφτει επάνω στον αμερικανό Πρόεδρο και στήνεται ένα μικρό πηγαδάκι -τέλος σε αυτή την άτυπη συνάντηση βάζει με δική του πρωτοβουλία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Λίγο πριν από την συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg βάζει φωτιά στη συνάντηση με άρθρο του που έχει τίτλο «Ο Τζο Μπάιντεν να διακόψει τις σχέσεις με την Τουρκία». «Η ιδρυτική διακήρυξη του ΝATO δεν προβλέπει αποβολή μελών του, ωστόσο μπορεί να δοθεί στην Τουρκία το μήνυμα πως είναι πλέον ανεπιθύμητη. Μια καλή αρχή θα ήταν η μείωση του αποτυπώματος της συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, αρχίζοντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών πόρων» υπογραμμίζεται.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος με κυριότερη την ακύρωση της παραγγελίας των F35.