Κόσμος

Ισραήλ: Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια

14.06.2021 | 21:18 Eνσωμάτωση

Χιλιάδες αντίπαλοι του Νετανιάχου πανηγυρίζουν στο Τελ Αβίβ τη στιγμή που περίμεναν εδώ και δύο χρόνια.

Με διαφορά μόνο μιας ψήφου η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση υπό τον εθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ.

«Θα δράσουμε μαζί, σε συνεργασία και με υπευθυνότητα για να θεραπεύσουμε το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων» υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Στον ετερόκλητο συνασπισμό συμμετέχουν 8 κόμματα από την άκρα δεξιά και το κέντρο μέχρι την αριστερά και το αραβικό ισλαμικό κόμμα Ραάμ. Εκείνο που τους ένωσε είναι η αντιπαλότητα απέναντι στον Νετανιάχου, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός επί 12 χρόνια και υποστήριξε ότι με την αποχώρηση του χαίρονται οι εχθροί του Ισραήλ, όπως το Ιράν και η Χαμάς.

«Έχω ένα σημαντικό μήνυμα για και για αυτούς: Θα επιστρέψουμε. Σύντομα. Θα επιστρέψουμε» ήταν η απάντηση του Νετανιάχου.

Ο 49χρονος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ναφτάλι Μπένετ είναι ο πρώτος θρησκευόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, που φορά το παραδοσιακό κιπά στο κεφάλι του. Υποστηρίζει τον εποικισμό της Δυτικής Οχθης και αντιτίθεται στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Μπένετ θα είναι πρωθυπουργός για 2 χρόνια και θα τον διαδεχθεί ο κεντροδεξιός εταίρος του Γιαίρ Λαπίντ.

«Η απομάκρυνση του Νετανιάχου βάζει τέλος σε μια από τις χειρότερες περιόδους της σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων» σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Στάγιεχ για να συμπληρώσει ότι δεν θεωρεί τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση λιγότερο κακή από την προηγούμενη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/06/2021