Ελλάδα

Εφόδια για το μέλλον και Γκάτσος τα θέματα σε Έκθεση και Λογοτεχνία

14.06.2021 | 21:01 Eνσωμάτωση

Πέρασαν από τα «σαράντα κύματα» για να φθάσουν σήμερα εδώ. Στο σκαλοπάτι που θα τους οδηγήσει στην πόρτα που επιθυμούν περίπου δύο σχολικά έτη μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Με τις βεβαιώσεις των αρνητικών self tests στα χέρια και φορώντας τις μάσκες τους κλήθηκαν να αναπτύξουν στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας πως «το αύριο δεν θα είναι πια αδιαπέραστο πέπλο».

Οι υποψήφιοι κατέθεσαν τις ιδέες τους για τα εφόδια στη ζωή και για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από κειμενα παιδιων που αναδείχθηκαν στο «Βήμα της Κυριακής», μέρος του αφιερώματος σε μαθητικές εφημερίδες.

«Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» το ποίημα του Νίκου Γκάτσου που ενέπνευσε τον Μάνο Χατζιδάκι ήταν επίσης μέρος της δοκιμασίας

Περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.415 θέσεις στα πανεπιστήμια, μειωμένες κατά 550 σε σχέση με πέρυσι.

Οι υποψηφιοι των ΑΕΙ υποβάλλονται σε δυο self tests στη διάρκεια των πανελλαδικων και σε ένα τρίτο αν δίνουν ειδικό μάθημα, τις αρνητικές βεβαιώσεις των οποίων θα πρέπει να έχουν μαζί τους σε κάθε εξέταση.

Η ίδια διαδικασία προβλέπεται και για όλο το προσωπικό στα εξεταστικά κέντρα. Εάν υπάρξουν κρούσματα σε υποψήφιους, ακολουθείται το πρωτόκολο της αυτοαπομόνωσης και μετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για πρώτη χρονιά φέτος εφαρμόζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα προκύψει από το μέσο όρο των επιδόσεων που θα πολλαπλασιαστεί με συντελεστές που καθορίζουν τα τμήματα σε συγκεκριμένο εύρος. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στην εισαγωγή με πολύ χαμηλές βαθμολογίες κάτω του 8, κυρίως σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/06/2021