Ελλάδα

Πότε είναι ανησυχητικές οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας – Τι πρέπει να μας ανησυχεί

13.06.2021 | 14:02

Οι καιρικές συνθήκες που ζει ο άνθρωπος σήμερα, μόνο ιδανικές δε χαρακτηρίζονται.

Ο Ιούνιος μας υποδέχτηκε με καθημερινές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, γεγονός που κάνει την κοινή γνώμη να θεωρεί ότι ξαφνικά τα τελευταία 5 χρόνια άλλαξαν οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας.

Το πρωί η ημέρα ξεκινά με ζέστη και από το απόγευμα και μετά το «μενού» του καιρού δίνει βροχές, ακόμη και χαλάζι, σε κάποιες περιοχές της χώρας. Είμαστε σχεδόν 4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στα κόκκινα.

Ένα καλοκαιρινό σκωτσέζικο ντους που πολλοί αναρωτιούνται αν είναι φυσιολογικό για μήνα Ιούνιο ή η κλιματική αλλαγή έχει βάλει το χέρι της.

«Ο Ιούνιος, παρόλο που έχει βροχές τις τελευταίες ημέρες, το ξεχνάμε, αλλά είναι μήνας που έχει βροχές και καταιγίδες. Το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού είναι μήνες που χαρακτηρίζονται από την καλοκαιρινή αστάθεια, όπως η εκδήλωση καταιγίδων και οι χαλαζοπτώσεις», σημειώνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τα σκαμπανεβάσματα του καιρού θεωρούνται φυσιολογικά. Οι υψηλές θερμοκρασίες, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα κάθε εποχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δεν είναι φυσιολογικές.

«Όταν αυτό το πράγμα παγιώνεται, έχουμε πολλές μέρες με τέτοιες θερμοκρασίες που είναι λίγο παραπάνω από τα κανονικά, χωρίς όμως να δείχνουν ακραία συμπροφορά, φτάνουμε να έχουμε στο τέλος του μήνα 2 και 3 βαθμούς παραπάνω από τις κανονικές τιμές. Αυτή η απόκλιση είναι μεγάλη και όταν την βλέπουμε να συμβαίνει συχνά, δηλαδή σε συνεχόμενους μήνες, είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί», τονίζει ο δρ. Λαγουβάρδος.

Οι ειδικοί περιμένουν ότι ένας θερμότερος κόσμος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα φέρει ακόμη πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και μεγαλύτερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ενώ θα επηρεάσει και την οικονομική ανάπτυξη.

Videos & Απoσπάσματα από ECO ΓΕΓΟΝΟΤΑ - 13/06/2021

Ελλάδα