Πολιτική

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μας στέλνει μετανάστες, κρατά τους τρομοκράτες

11.06.2021 | 13:29 Eνσωμάτωση

Νέες βολές εναντίον της Ελλάδας με αφορμή το προσφυγικό - μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο τούρκος ΥΠΕΞ , επανέλαβε τα περί μαξιμαλιστικής προσέγγισης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για την αναγωγή των ελληνοτουρκικών θεμάτων σε ευρωτουρκικά, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και τη Σομαλία.

O τούρκος ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι η Ελλάδα πήρε αυτή την απόφαση για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν εδώ ή για να τους στείλει στην Τουρκία.  Συνέδεσε το θέμα μάλιστα με τους γκιουλενιστές και με τα περί τρομοκρατών που «βρήκανα καταφύγιο» στην Ελλάδα.

«Έχουμε συνεργαστεί από το παρελθόν με την Ελλάδα σχετικά με την επιστροφή μεταναστών που πάνε στα νησιά από την Τουρκία. Αν θυμάστε, αυτό συνέβη μετά τη Δήλωση της 18ης Μαρτίου. Υπάρχει η διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Υπάρχει επίσης με άλλες χώρες. Βάσει αυτής της συμφωνίας, εκείνοι που ταυτοποιούνται βάσει στοιχείων ότι πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που τους αφορούν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με τη Βουλγαρία»

Και συνέχισε: «Με τη Βουλγαρία, το εφαρμόζουμε πολύ καλά στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Τώρα η Ελλάδα παίρνει μια τέτοια απόφαση για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν εδώ ή για να τους στείλει στην Τουρκία. Όπως είπατε, υπάρχουν μέλη της FETÖ που έχουν διαφύγει από την Τουρκία και μέλη του DHKP-C και του PKK που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες δομές εκεί. Ζητήσαμε ορισμένους εξ αυτών. Επομένως, εάν είχε βγάλει αυτήν την απόφαση στέλνοντας πίσω τους τρομοκράτες, τότε θα την σεβόμουν. Όμως, από τη μία πλευρά, θα κρατήσετε τους τρομοκράτες, δεν θα τους δώσετε στην Τουρκία για διαφορετικούς λόγους. Αλλά [από την άλλη πλευρά] θα στείλετε τους μετανάστες και θα πείτε ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Οποία αντίφαση. Πρέπει να είστε ειλικρινείς».

Ακόμα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε τις σκληρές τουρκικές θέσεις για του s-400 ενόψει της συνάντησης του Μπάιντεν- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Άγκυρα προτίθεται να αγοράσει patriot ή άλλα οπλικά συστήματα από συμμαχικές χώρες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επιπλέον συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/06/2021