Υγεία

Θεοδωρίδου: Ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός

07.06.2021 | 20:07

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι ο ενδεχόμενος  μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Υπάρχουν έρευνες που δίνουν έγκριση για τον εμβολιασμό των εφήβων, αλλά και έναρξη εμβολιασμών σε μία σειρά από χώρες. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών θα μελετήσει όλα τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους εξής παράγοντες: τον ρόλο των παιδιών στη διάδοση, τη θνητότητα, τη νοσηρότητα κλπ.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών στην Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε θα παίξει ρόλο πχ για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Επέμεινε για άλλη μία φορά ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι η προτεραιότητα. Αναφορικά με τα παιδιά όταν θα παρθεί κάποια τέτοια απόφαση, προτεραιότητα θα είναι τα παιδιά με αυξημένα νοσήματα.

Εμβόλιο: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τους 25-29 σε Pfizer, Moderna και J&J

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 25-29 με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και J&J όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. ήδη στην Αττική η πληρότητα των ραντεβού στα τρία συγκεκριμένα εμβόλια είναι το 100% και όπως χαρακτηριστικά είπε τα ραντεβού γίνονται ανάρπαστα.

Για αυτόν τον λόγο, και με βάση τις παραδόσεις που αναμένουμε, θα ανοίξουν τον Ιούνιο περισσότερα ραντεβού για αυτά τα τρία εμβόλια.

Η πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Σήμερα έχουν γίνει 80.000 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 105.000.

Συνολικά, από την αρχή του προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί: το 38,1% με μια δόση (πάνω από 4 εκατομμύρια) και το 22,4% με δύο δόσεις.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 71% των 60 και άνω έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Σε ερώτηση για τα προνόμια των εμβολιασμών ανέφερε πως το βασικότερο προνόμιο είναι ο ίδιος ο εμβολιασμός. Σε κάθε περίπτωση τα προνόμια δεν θα προκαλούν μεγάλες διαφοροποιήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις από όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσματα, δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ ούτε να παραμείνει σε καραντίνα, εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Το πλεονέκτημα των δύο δόσεων είναι λοιπόν ότι δεν χρειάζεται ούτε self test για τους πλήρως εμβολιασμένους, εκτός αν εμφανίσουν συμπτώματα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 07/06/2021

Υγεία