Κόσμος

Ισραήλ: Όλοι εναντίον Νετανιάχου – Συμφωνία των αντιπάλων του για νέα κυβέρνηση συνασπισμού

03.06.2021 | 13:29 Eνσωμάτωση

Σε μια ιστορική αλλαγή κυβέρνησης οδεύει το Ισραήλ καθώς οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ρίξουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία. Όμως, ο επί 12 χρόνια πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι «σκληρό καρύδι».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ισραήλ ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον εθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ και τους αρχηγούς άλλων έξι κομμάτων -ανάμεσά τους και η αριστερά- ότι συμφώνησαν για μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Προηγήθηκε σκληρό παζάρι, με βάση το οποίο ο Μπένετ- υπέρμαχος του εποικισμού των κατεχομένων και της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης- θα αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία για 2 χρόνια.

Όμως αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπου η κατάσταση είναι οριακή και ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποσπάσει 1-2 βουλευτές για να γκρεμίσει το εγχείρημα των αντιπάλων του.

Για το λόγο αυτό, με μια εξίσου πρωτοφανή κίνηση, Λαπίντ και Μπένετ επιχειρούν να αλλάξουν τον πρόεδρο της Βουλής, που είναι σύμμαχος του Νετανιάχου και θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία. Πρόκειται για μια μάχη χαρακωμάτων που πιθανώς θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές της επόμενη εβδομάδας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/06/2021