Πολιτική

Το σύστημα Υγείας στη μετά covid εποχή παρουσίασε ο πρωθυπουργός

01.06.2021 | 13:28

Τα εύσημα για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο Υγεία μου που διοργανώνει το Πρωτο Θέμα.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του ΕΣΥ που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως το σύστημα υγεία έχει παθογένειες, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με έκτακτο προσωπικό μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί.

Τι είπε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συνέδριο ως πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του συστήματος υγείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση, βάση για το νέο σύστημα υγείας. «Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από τη δεκατή κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ψηφιακό άλμα. Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς δείχνει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύπλοκους μηχανισμούς».

Πιο ειδικά όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η επιχείρηση Ελευθερία αγκαλιάστηκε από τόσο μεγάλη θέρμη και από τους πολίτες και εκείνους που τη στελεχώνουν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε ως κράτος να σχεδιάσουμε και να φέρουμε εις πέρας αυτον τον σχεδιασμό».

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του covid αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις χρόνιες παθογένειες στο σύστημα υγείας που βγήκαν ξανά στην επιφάνεια πάνω στην αντιμετώπισης της κρίσης του covid.

«Τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας και το σύστημα πρωτοβάθμιας πρέπει να χτισθεί. Τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου. Είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά».

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έκανε λόγο για clusters νοσοκομείων που θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα νοσοκομεία.

«Είναι απόλυτη υποχρέωση μας ώστε να κινηθούμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Δεν γίνονται παραδείγματος χάριν να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε μία περιοχή και τα δύο να είναι προβληματικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως πρέπει «να εξορθολογίσουμε τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Είναι καλό όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο. Να αφήσουμε στην άκρη τα όποια συμφέρονται από το να κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι επίσης ο ψηφιακός φάκελος των ασθενών.

«Έχουμε κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά. Έχουμε προγραμματίσει ήδη υποδομές και πιστεύω πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαστε σε θέση να επενδύουμε στη δημόσια υγεία και πρόληψη έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τους Έλληνες πολίτες την καλύτερη δημόσια υγεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζομένους του ΕΣΥ που κατέθεσαν όλη τους την ενέργεια «για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και έβγαλαν τη χώρα ασπροπρόσωπη».

«Η χώρα τα κατάφερε στη πανδημία πολύ καλύτερα από άλλα κράτη με μεγαλύτερα συστήματα υγείας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακολούθως ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από έργα.

«Ασφαλώς», είπε, «χρειαζόμαστε και νέα νοσοκομεία, αλλά απαιτείται και ψηφιακός ανασχηματισμός».

Και συνέχισε: «Οι πόροι αφορούν υποδομές και τον τρόπο οργάνωσης του νοσοκομείου. Εχουμε ένα σύστημα υγείας που είναι νοσοκομειοκεντρικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει: Επενδύοντας στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και τις μισθλογικής ανταμοιβής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μιλάμε για το ΕΣΥ πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΠΥΥ, αφού εν τέλει θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος, δεν είναι ανάγκη όλες οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται από το κράτος».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «η έννοια της ευζωίας μπορεί να αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας για την επόμενη ημέρα. Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής στη χώρα, το περιβάλλον, την υγιεινή διατροφή και την καλή γήρανση» και τόνισε ότι πρέπει «να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο δημιουργώντας τις προοπτικές που θα αναδείξουν αυτόν τον τομέα».

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/06/2021

Πολιτική