Πολιτική

Ο απόηχος της επίσκεψης του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

01.06.2021 | 13:33 Eνσωμάτωση

Η λέξη «ανακωχή» χαρακτήρισε την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τον τσακωμό μπροστά στις κάμερες, των δύο υπουργών εξωτερικών στην Άγκυρα πριν από περίπου δύο μήνες. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε και επίσημα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα επικρατεί διάχυτη ικανοποίηση.

Το δρόμο της ανακωχής  και της προσπάθειας επιστροφής σε θετική ατζέντα παίρνουν Αθήνα και Άγκυρα στον απόηχο της επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι επαφές Δένδια – Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα κάτι που φάνηκε από τις αγκαλιές και τα χαμογελά των δυο ΥΠΕΞ.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας καθώς και αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της covid για ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από τις δύο χώρες.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου»

«Εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις για να  βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε κάθε τομέα μέσο του διαλόγου»

Για τις συνομιλίες του με τον τούρκο ομόλογό του μίλησε στο mega ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι από τις επαφές θεμελιώθηκε ένα πλαίσιο 25 θεματικών που αφορούν μεταξύ άλλων στην οικονομία, την ενέργεια, τη ναυτιλία, την υγεία και τον τουρισμό

Σε 16-17 μέρες θα ξανά συναντηθούμε για να δούμε την πρόοδο των συγκεκριμένων θεμάτων. Και μετά από ένα μήνα θα ξανά συναντηθούμε και ελπίζουμε να τα κλείσουμε. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ένα χώρο ο οποίος να βοηθήσει την εθνική και τη σημαντική διπλωματία.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντησή του Μεβλουτ τσαβουσογλου  με τον πρωθυπουργό η οποία σφράγισε  το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν  στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αθήνα και Άγκυρα δεσμεύτηκαν και στην από κοινού στήριξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα συνεχιστούν αυτή την φορά στην Τουρκία σε ημερομηνία που θα οριστεί σύντομα

Τι γράφει σήμερα ο τουρκικός τύπος για την επίσκεψη τσαβούσογλου στην Ελλάδα

AD
Η διπλωματία της αγκαλιάς

ΧΟΥΡΙΕΤ
Οι πόρτες με την Ελλάδα άνοιξαν

ΣΑΜΠΑΧ
Απόφαση αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών εμβολίων με την Ελλάδα

ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ
Αγκαλιές στην Αθήνα

ΓΕΝΙ ΣΑΦΑΚ
Σύγκλιση απόψεων σε 25 άρθρα

ΑΚΣΑΜ
Βίζα εμβολίου στα ταξίδια

ΜΙΛΙΕΤ
Θετική συνάντηση

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/06/2021