Υγεία

«Τρέχει» η επιχείρηση εμβολιασμού – Τι λένε οι ειδικοί για τις μάσκες

30.05.2021 | 13:15 Eνσωμάτωση

Έσπασε το φράγμα των 2.000.000 πλήρως εμβολιασμένων η χώρα.

Τα ραντεβού είναι ανάρπαστα και η επιχείρηση «Ελευθερία» κυλά με γοργούς ρυθμούς αφού καθημερινά πραγματοποιούνται από 90.000 έως και περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί.

Οι ειδικοί αισιοδοξούν πώς αν το πρόγραμμα κυλήσει με τους ίδιους ρυθμούς η χώρα μέσα στον Ιούλιο θα έχει αναπτύξει ένα τείχος ανοσίας με 50% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο.

Ανάρπαστα τα ραντεβού

Από την Παρασκευή μπορούν πια να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες πολίτες.

Το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-34 όπου οι πολίτες αυτής της ηλικίας μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια.

Παράλληλα παραδόθηκε στην χώρα μας η νέα παρτίδα εμβολίων της Johnson & Johnson και μπορούν να εμβολιαστούν κι έτσι όλοι οι άνω των 18 μπορούν να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Τέλος τα self – test για τους πλήρως εμβολιασμένους
Στα μέσα Ιουνίου σταματούν για τους πλήρως εμβολιασμένους τα selft test.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου ή το μονοδοσικό της J&J δεν θα χρειάζεται να κάνουν selft test.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Κορωνοιού στη χώρα μας με τους εμβολιασμένους πολίτες να έχουν πλήρη ελευθέρια κινήσεων.

Μάσκες

Οι οδηγίες του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention: CDC) σε πρόσφατη δημοσίευση του για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, περιλαμβάνοντας την αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας, έχουν δημιουργήσει σύγχυση ευρέως στον πληθυσμό, αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και απαντούν στα ερωτήματα που έχουν δημιουργήσει οι νέες συστάσεις του CDC.

Το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο.

Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου.

Θεωρητικά όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του συνωστισμού το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας.

Ένας πληθυσμός που πρέπει να συνεχίζει να προφυλάσσεται είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως ασθενείς με HIV και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων.

Ένα 3% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του ιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ή όσους λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.

Σε αυτούς τους ασθενείς φαίνεται ότι τα εμβόλια προσφέρουν σχετική κάλυψη, λειτουργούν, αλλά το αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης ειδικότερα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι ακόμη άγνωστο.

Στους εξωτερικούς χώρους η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης.

Όσο αφορά την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των δύο ετών, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας ότι ακόμα και αν νοσήσουν τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά επειδή ειδικά τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες πρέπει να συνεχίζουν να φορούν μάσκα γύρω τους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/05/2021