Κόσμος

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Ερντογάν σε ρόλο… πορθητή

30.05.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

Στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά απήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, χθες παραμονή της θλιβερής επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως. Μετά την περσινή κιτς φιέστα, το φετινό πανηγυρικό βίντεο του κόμματός του για την Άλωση τον παρουσιάζει ως «απελευθερωτή» του Μεγάλου Τζαμιού και ως σύγχρονο Πορθητή.

Πέρυσι η επέτειος της Άλωσης γιορτάσθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν και τους οπαδούς του με μια κακόγουστη ψηφιακή αναπαράσταση μπροστά στην Αγιά Σοφιά. Ακολούθησε, τον Ιούλιο, η μετατροπή του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβόλου της ορθοδοξίας σε τζαμί.

Την ίδια ώρα το εφετινό πανηγυρικό βίντεο του κόμματός του για την Άλωση τον παρουσιάζει ως «απελευθερωτή» του Μεγάλου Τζαμιού, ως σύγχρονο Πορθητή. Ως συνεχιστές της ίδιας παράδοσης εμφανίζονται στο βίντεο νεαροί Τούρκοι. Αλλού αναπαριστούν την Άλωση σε μακέτα και αλλού κυβερνούν πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν γιόρτασε την επέτειο κάνοντας τα εγκαίνια ενός πανύψηλου πύργου τηλεπικοινωνιών, σύμβολο της ισχυρής Τουρκίας.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κάνει λόγο για τον υψηλότερο πύργο της Ευρώπης, παρότι η κατασκευή βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, πάνω από το Ουσκιουντάρ, δηλαδή το Σκούταρι, την αρχαία Χρυσόπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι στα τέλη Ιουνίου θα αρχίσουν οι εργασίες για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή την κατασκευή διώρυγας που θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά παρακάμπτοντας το Βόσπορο. Αφήνουμε το σημάδι μας στην Ιστορία, διακήρυξε ο Ερντογάν.

Μόλις χθες εγκαινίασε το τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, δίπλα στο κεμαλικό Μνημείο της Δημοκρατίας κάνοντας πράξη ακόμα ένα δικό του όνειρο ζωής αλλά και ακόμη ένα βήμα στην καλλιέργεια του νεοοθωμανισμού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/05/2021