Υγεία

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι οι εμβολιασμοί παιδιών 12 – 15 ετών – Αποφασίζει σήμερα ο ΕΜΑ

28.05.2021 | 17:13

Στην εποχή της πανδημίας, το «ζακέτα να βάλεις» αντικαταστάθηκε από «τη μάσκα να φοράς» και πλέον όλοι οι γονείς συζητούν το «εμβόλιο να κάνεις», με τις απόψεις πάντως να διίστανται.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τη χορήγηση του εμβολίου Pfizer/ BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών, με τους ειδικούς πάντως να επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Κάναμε μελέτες στα παιδιά. Τώρα εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τα παιδιά επομένως όποιος γονιός δεν εμβολιάζει το παιδί του έχει και την ευθύνη».

Τους τελευταίους 7 μήνες η παιδιατρική κλινική του Ρίου έχει νοσηλεύσει 81 παιδιά θετικά στον κορωνοϊό. Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μακράν περισσότερα επισημαίνει στο LIVE NEWS ο Γαβριήλ Δημητρίου.

«Πάντα είμαι υπέρ των εμβολίων και να προλαμβάνεις. Ένα υπάρχει ακόμα επιδημία και υπάρχει επάρκεια στα εμβόλια, σαφώς και πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά», λέει ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής Παιδιατρικής Ρίου.

Μελέτες της Pfizer και της Moderna δείχνουν σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους στους εφήβους. Τον Σεπτέμβρη αναμένονται τα αποτελέσματα και για τις ηλικίες από 6 μηνών έως 11 ετών.

Εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανάψει το πράσινο φως και η χώρα μας θ’ αποφασίσει για τον εμβολιασμό των παιδιών ο οποίος όμως δεν θα είναι υποχρεωτικός.

«Δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους μαθητές, εδώ δεν έγινε για τους ενήλικες», λέει ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ.

Όπως εξηγεί στο LIVE NEWS ο διευθυντής της παιδιατρικής του Ρίου, τα παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊού και γι’ αυτό στην προτεραιοποίηση είναι η τελευταία ομάδα.

«Από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη εμβολίων και αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλού κινδύνου, προτεραιότητα έχουν οι ενήλικες. Άρα η προτεραιότητα του ΠΟΥ είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι ενήλικες και μετά τα παιδιά».

Στα δύο οι Γερμανοί

Σε πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται η συζήτηση στη Γερμανία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων και την Άνγκελα Μέρκελ η οποία σχεδιάζει ήδη τον εμβολιασμό των παιδιών από τις 7 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, διχασμένη εμφανίζεται και η σχολική κοινότητα με έναν στους δύο γονείς να μην θέλουν τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ωστόσο, στόχος της Ένωσης είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά πριν από τη νέα σχολική χρονιά, για να προστατευτούν τόσο τα ίδια, όσο και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

«Να εμβολιαστούν οι έφηβοι»

«Συμφωνώ πως πρέπει να εμβολιαστούν οι έφηβοι».

Αυτό σημειώνει στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, καθώς οι κλινικές δοκιμές της Pfizer και της Moderna έχουν δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

«Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν τα παιδιά, για να προστατευτούν και να μη μεταδίδουν στους μεγαλύτερους».

Ο καθηγητής σημείωσε πως τα εμβόλια για τον Covid, αν και κυκλοφορούν λιγότερο καιρό στην αγορά, τα έχει λάβει περισσότερος πληθυσμός από άλλα εμβόλια που χορηγούνται στα παιδιά, ενώ προς το παρόν «η συζήτηση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα παιδιά είναι μεγάλη».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 28/05/2021

Υγεία