Πολιτική

Κορωνοϊός: Αποκαλυπτήρια για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid – Από τον Ιούλιο η εφαρμογή του

28.05.2021 | 20:07 Eνσωμάτωση

Πιστοποιητικό ελευθερίας από τον κορωνοϊό αναμένεται να αποτελέσει το πράσινο πιστοποιητικό που παρουσιάστηκε σήμερα.

Παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, με το οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα το χρησιμοποιήσει άμεσα και ο πρωθυπουργός, που ήταν εκείνος που το πρότεινε, είπε με έμφαση ότι το πιστοποιητικό δε διαχωρίζει τους πολίτες αλλά τους διευκολύνει.

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε κάθε κράτος-μέλος να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για να αποφύγουμε τις περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργήσει εάν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο».

Περιέχει πληροφορίες αν είσαι πλήρως εμβολιασμένος, αν έχεις πρόσφατο αρνητικό τεστ και αν έχεις νοσήσει και αναρρώσει από κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες.

Εκτός από τις χώρες της ΕΕ θα έχει ισχύ επίσης στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, θα φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, θα είναι γραμμένο στην εθνική και την αγγλική γλώσσα, ενώ τη γνησιότητά του θα πιστοποιεί πλατφόρμα της Κομισιόν.

Χωρίς αυτό το πιστοποιητικό, θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην Ελλάδα αν έχει εμβολιαστεί, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει πρόσφατα αλλά το συγκεκριμένο έγγραφο κάνει τη διαδικασία του ταξιδιού πιο απλή δημιουργώντας ταχεία γραμμή μετακινήσεων από χώρα σε χώρα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό:

  • Από 1 Ιουνίου θα εκδίδεται στην Ελλάδα
  • Θα περιλαμβάνει: Ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, χώρα έκδοσης, κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, εταιρεία εμβολίου, ημερομηνία εμβολιασμού, δόσεις εμβολίου
  • Θα εκδίδεται μέσω του «gov.gr» και των ΚΕΠ
  • Κάθε χώρα θα αποφασίζει ξεχωριστά για καραντίνα μετά από ταξίδι
  • Ισχύει για 6 μήνες εάν έχεις περάσει κορωνοϊό

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/05/2021