Κόσμος

Βρετανία: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις Κάμινς – «Δεν παραδεχόταν την επικινδυνότητα του ιού ο Τζόνσον»

27.05.2021 | 13:35

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις του πρώην κορυφαίου συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμιν Κάμινς, αναφορικά με τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία. Σε μία μαραθώνια κατάθεση ο Κάμινς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας πως προτιμούσε να σώσει την οικονομία από τις ανθρώπινες ζωές τονίζοντας πως είναι ακατάλληλος για την συγκεκριμένη θέση. Ο Κάμινς έστρεψε τα βέλη του και κατά του Υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ υπογραμμίζοντας ο ίδιος είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του δεκάδες φορές για τον τρόπο με τον οποίο γέμισε, όπως ισχυρίζεται, με κορωνοιό τα γηροκομεία.

Επί επτά ώρες ο Ντόμινικ Κάμινς κατέθετε ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βρετανικής Βουλής. Ο πρώην πιο ισχυρός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε πως ο Πρωθυπουργός την ώρα της κρίσης αστειευόταν με την επικινδυνότητα του ιού.

«Ο Πρωθυπουργός που ήταν ο επικεφαλής των συσκέψεων έλεγε σε όλους είναι σαν την γρίπη των χοίρων, μην ανησυχείτε, θα βάλω τον Κρις Γουϊτι να μου κάνει ένεση με κορωνοιό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να δουν όλοι πως δεν είναι κάτι τρομακτικό.»

Ο πιο στενός συνεργάτης του Βρετανού Πρωθυπουργού στο ζήτημα της πανδημίας, ισχυρίστηκε, πως η ειδική ομάδα μάταια ζητούσε lockdown με τον κορωνοιό να σαρώνει την Ιταλία.

«Στο πρώτο μισό του Μαρτίου στο γραφείο του Πρωθυπουργού εγώ και άλλοι κυριολεκτικά του δείχναμε τις οθόνες της τηλεόρασης εικόνες από Λομβαρδία και του λέγαμε κοίτα τι γίνεται στην Λομβαρδία.»

Για τα όσα σοκαριστικά ανέφερε πρόσφατα το BBC με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προτιμά χιλιάδες νεκρούς από την οικονομική καταστροφή ο Κάμινς ήταν σαφής.

«Το άκουσα σε συμβούλιο με τον Πρωθυπουργό αλλά δεν ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ήταν αμέσως μετά την οριστική του απόφαση να προχωρήσει σε lockdown στις 31 Οκτωβρίου.»

Έντονα επικριτικός ήταν ο Κάμινς και κατά του Υπουργού υγείας Ματ Χάνκοκ τον οποίο χαρακτήρισε ψεύτη αλλά και τον άνθρωπο που γέμισε με κορωνοιό τα γηροκομεία στην Μεγάλη Βρετανία. Ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον σημείωσε πως ο ίδιος είχε δεκάδες φορές ζητήσει την απομάκρυνση του… Ο υπουργός Υγείας ως πρώτη αντίδραση προτίμησε να ασχοληθεί με την πρωινή του γυμναστική δεν θα αποφύγει όμως τα “πυρά” και τις επίμονες ερωτήσεις σήμερα στην Βουλή.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/05/2021

Κόσμος