Πολιτική

Η μεγάλη δημοσκόπηση του MEGA και της Metron Analysis

27.05.2021 | 13:32 Eνσωμάτωση

Στο 13,9% διαμορφώνεται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Στο ερώτημα για το ποια προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά για τη χώρα μας, 1 στους 3 (33%) απήντησε η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη, ενώ το φαινεται πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η ανησυχία για την οικονομία και την ανεργία.

Κοντά στις 14 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της metron analysis που παρουσιαστηκε στο κεντρικο δελτιο ειδήσεων του μεγκα.

H ΝΔ προηγείται με 34%, κερδίζοντας 0,5 μονάδες, ενώ o ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0,8 μονάδες και από 19,3% ανεβαίνει στο 20,1%. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 6% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%. Εκπληξη αποτελεί η άνοδος του Μέρα 25 το οποίο από 2,8% τον Απρίλιο ανεβαίνει στο 4,7% αφήνοντας πίσω του την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%. Στην τριτη θεση φιγουράρει ο… κανένας με 24%.

Η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη αποτελεί σύμφωνα με το 33% των πολιτών το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα, ποσοστό το οποίο ωστόσο έπεσε 16 μονάδες από τον Απρίλιο. Αντιθέτως το προβλήματα της οικονομίας ανεβαίνει από το 27 στο 31% και η ανεργία από 7% στο 11%.

Αισιόδοξοι όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας εμφανίζεται το 63% των πολιτών που λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, με το 29% να υποστηρίζει ότι είναι μπροστά μας.

Στα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα το συντριπτικό 60% λέει ότι πρέπει γίνουν για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 20% λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά, ενώ το 17% δεν θέλει καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Επτά στους 10 πολίτες, το 71% λέει ότι οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας επί Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, το 5% ότι κρατά ίσες αποστάσεις και το 10% ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

O πιο δημοφιλής ξένος ηγέτης στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο Εμανουελ Μακρόν που συγκεντρώνει θετικές καιμάλλον θετικές γνώμες για τον από το 79% και αρνητικές από το 16%. Τον Τζο Μπάιντεν προτιμά το 75% ενώ θετικοί προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι το 53%.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/05/2021