Ελλάδα

Προβληματισμός για τις θρομβώσεις – Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή εμβολιασμών για την AstraZeneca

26.05.2021 | 13:04

Την ώρα που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στη χώρα μας, τα περιστατικά θρομβώσεων προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ σε προσωρινό πόρισμα για τα τρία περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, κάνουν λόγο για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων του 35χρονου και της 44χρονης που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ.

Χθες δυστυχώς κατέληξε από έμφραγμα του μυοκαρδίου 63χρονη από τη Λέσβο, ενώ παρουσιάζει βελτίωση η κατάσταση της υγείας της 48χρονης στον Ευαγγελισμό.

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει μια γυναίκα 36 ετών από τη Μυτιλήνη, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο Αθηνών, καθώς διαγνώστηκε με θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

Μία άλλη γυναίκα 63 ετών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, με θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, κατέληξε μετά από δύο μήνες στην εντατική.

Σημάδια βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση υγείας της 48χρονης από τη Θήβα, που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με θρόμβωση, μετά τον εμβολιασμό της με Johnson & Johnson.

Από σήμερα, και η ηλικιακή ομάδα των 35-39 ετών θα μπορεί να κλείνει ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» νοσηλεύεται ένας 17χρονος, χωρίς προβλήματα υγείας, που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Συνολικά, 556 ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ να ανέρχεται στο 62,41%.

Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 30-34, προκειμένου στις αρχές Ιουνίου να πάρουν σειρά οι 18-29 ετών. Η δυνατότητα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας.

Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή εμβολιασμών για την AstraZeneca

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca και πιθανή αλλαγή στις ηλικιακές ομάδες που θα χορηγείται.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή εξετάζει  αν θα αυξηθούν τα ηλιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26/05/2021

Ελλάδα