Κόσμος

Οργή στην Ευρώπη για την «αεροπειρατεία» αεροσκάφους από Αθήνα προς Λιθουανία

24.05.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί το ζήτημα της κρατικής αεροπειρατείας που οδήγησε σε αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους, από τη Λευκορωσία. Οι 27 θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Λουκασένκο.Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ καταδίκασε με τον πιο ισχυρό τρόπο το περιστατικό ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Οργισμένη η Αθήνα από το περιστατικό στην πτήση Αθήνα Βίλνιους στο οποίο επέβαιναν και 11 έλληνες, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για κρατική αεροπειρατεία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους «Financial Times», αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich στο Μινσκ μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα επεσήμανε την ανάγκη κοινής γραμμής ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

«Πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη, τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, κάτι που προκαλεί προβληματισμό.

Σε κάθε περίπτωση κι ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

Την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ενώ τονίζει ότι «το περιστατικό δε θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Σήμερα εκτιμάται πως το θέμα του δημοσιογράφου και του περιστατικού με την πτήση θα απασχολήσει και την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με το Ρώσο ομολογό του στο Σότσι.

Συνεδριάζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Οργή επικρατεί στην Ευρώπη για το συμβάν καθώς το θέμα αναμένεται να επισκιάσει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και του Προέδρου Λουκασένκο.

Η σύλληψη εν μέσω πτήσης του αντικαθεστωτικού ρεπόρτερ και η στροφή πολιτικού αεροσκάφους στο Μινσκ για αποβίβασή του με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι επιβάτες της πτήσης έχει προκαλέσει ορυμαγδό δηλώσεων καταδίκης για κρατική αυθαιρεσία του λευκορωσικού καθεστώτος, με το θέμα να τίθεται επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και πολλές χώρες να ζητούν την επιβολή κυρώσεων.

Μια σκληρή και συντονισμένη απάντηση κατά της Λευκορωσίας θέλουν οι Ευρωπαίοι που κάνουν λόγο για ευθεία επίθεση κατά της Ε.Ε. και θέλουν όλα τα κράτη να είναι στην ίδια γραμμή. Θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Λευκορωσία. Φοβούνται όμως ότι αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή η ευρωπαϊκή διπλωματία θα οδηγηθεί σε φιάσκο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/05/2021